Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušavaju pronaći rješenje

Sarkozy u Rimu radi rješavanja useljeničke krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy stigao je u Rim gdje bi s talijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem trebao razgovarati o useljeničkoj krizi iz sjeverne Afrike, kao i o eventualnim promjenama schengenskih pravila koja bi djelomično vratila kontrole na nekim granicama.

Glavna tema razgovora je prihvat oko 20.000 Tunižana koji su posljednjih mjeseci stigli u Italiju. Italija, mjesto njihova prolaza, odlučila je dati im dozvole boravka na šest mjeseci kako bi se mogli pridružiti svojim prijateljima i rodbini u Francuskoj i drugdje. Ta odluka izazvala je ljutnju Pariza koji spominje i uvođenje 'zaštitnih klauzula'.

Problemi u talijanskom gradu Ventimiglia, u kojem su francuski policajci s granice vraćali Tunižane koji su pokušavali prijeći u Francusku uočljiv je simbol rastućeg neslaganja između dvije zemlje. Svaka od njih optuživala je onu drugu da se ruga duhu schengenskog sporazuma, čiji je cilj slobodno kretanje u EU-u.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”



Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini kazao je da nema govora o kršenju principa slobodnog kretanja u EU-u, ali da ugovor treba 'pregled'. 'Svi sporazumi neizbježno stare', rekao je Frattini za talijanske medije. 'Berlinski zid sjeverne Afrike je pao, a kontekst u kojem su pisani sporazumi, uključivo i Lisabonski ugovor, radikalno se promijenio'.

Dužnosnici se nadaju da će se dvije strane moći složiti o zajedničkom prijedlogu koji će uputiti Bruxellesu a koji bi omogućio da se granične kontrole privremeno uvedu pod nekim uvjetima. 'Schengen je suočen s rastućim problemima', rekao je jedan francuski dužnosnik u Parizu. 'Mislim da bismo mogli ići tako daleko da aktiviramo klauzulu o suspenziji u slučaju potrebe koja bi vrijedila dok se slabosti ne isprave'.

Talijanski list La Stampa piše da će Berlusconi i Sarkozy poslati zajedničko pismo predsjedniku Europskog vijeća Hermanu Van Rompuyu i predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu. U pismu bi navodno trebali zatražiti od Europske unije da učini više kako bi zadržala ilegalnu migraciju iz sjeverne Afrike. Također bi trebali pozvati na solidarnost Unije, uključujući raspodjelu tereta prihvata imigranata, te na jačanje kontrola na schengenskim vanjskih granicama. Italija je do sada tvrdila da je ostavljena sama da rješava probleme, dok je Francuska oputuživala Rim da pokušava izbjeći svoju odgovornost dajući ilegalnim imigrantima dokumente za prijelaz granice. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene