Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zoellick i Juncker o grčkom referendumu

Sarkozy i Merkel u srijedu se sastaju s Papandreuom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dalje sa svih strana dolaze kritike na odluku grčke vlade o raspisivanju referenduma.

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick i predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker kritizirali su u utorak najavu grčkog referenduma o novom paketu pomoći Europske unije.

Zoellick je izjavio da je odluka o referendumu 'kockarska'. 'Ako paket bude prihvaćen, mogao bi to biti pozitivan znak za ljude. Ali ako ne uspije, izazvat će kaos', ocijenio je Zoellick. 'Meni se čini da se radi o pitanju koje se prepušta slučaju', dodao je.

'Ne znam kako će pitanje biti postavljeno, nemamo točan datum održavanja referenduma, ali on će zasigurno pridonijeti nesigurnosti tržišta u trenutku kada su se ljudi nadali spasu eurozone i mjerama koje bi pridonijele smanjenju te nesigurnosti', nastavio je predsjednik Svjetske banke. Zoellick je ocijenio da će Grci pogriješiti ako će ne prihvate paketa EU mjera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pred godinu dana stupio na snagu Promjene Lisabonskog ugovora za rješavanje kriza u eurozoni Slika nije dostupna Ekonomska kriza Papandreu Angeli Merkel rekao da Grčkoj nije potrebna pomoć

'Grčka riskira stečaj u slučaju odbijanja europskog plana pomoći', upozorio je u utorak luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, predsjednik euroskupine u razgovoru za RTL. To će ovisiti o 'načinu kako će pitanje biti postavljeno i na koje će Grci odgovarati'.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu će održati hitan sastanak s grčkim premijerom Georgeom Papandreuom u Cannesu i pokušati ga nagovoriti na brzu primjenu financijskog plana o spašavanju Grčke, objavio je u utorak Sarkozyjev ured.

Tržišta novca diljem Europe negativno su reagirala na objavu grčkoga premijera Papandreua u ponedjeljak da će raspisati referendum o novome paketu pomoći koji je samo koji dan prije na summitu EU-a u Bruxellesu prihvatio.

Kad je prošli tjedan prihvaćen paket težak 130 milijarda eura, porasle su nade da će biti moguće podvući crtu ispod gubitaka banaka u Grčkoj te da će se europske obveznice moći prodati Kini i drugim ulagačima.

'Francuska i Njemačka odlučne su sa svojim europskim partnerima da inzistiraju na punoj i što bržoj primjeni odluka prihvaćenih na summitu 27. listopada, što je danas važnije nego ikad', kaže se u priopćenju Sarkozyjeva ureda nakon telefonskoga razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Sarkozy, Merkel i Papandreu sastat će se na radnoj večeri uoči summita G20 zakazanog za 3. i 4. studenoga u Cannesu. Njihov je sastanak hitno organiziran na vijest o iznenadnoj odluci grčkoga premijera. "Francuska i Njemačka uvjerene su da će taj sporazum omogućiti Grčkoj da obnovi trajan rast", kaže se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene