Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I dalje sa svih strana dolaze kritike na odluku grčke vlade o raspisivanju referenduma.


Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick i predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker kritizirali su u utorak najavu grčkog referenduma o novom paketu pomoći Europske unije.

Zoellick je izjavio da je odluka o referendumu 'kockarska'. 'Ako paket bude prihvaćen, mogao bi to biti pozitivan znak za ljude. Ali ako ne uspije, izazvat će kaos', ocijenio je Zoellick. 'Meni se čini da se radi o pitanju koje se prepušta slučaju', dodao je.

'Ne znam kako će pitanje biti postavljeno, nemamo točan datum održavanja referenduma, ali on će zasigurno pridonijeti nesigurnosti tržišta u trenutku kada su se ljudi nadali spasu eurozone i mjerama koje bi pridonijele smanjenju te nesigurnosti', nastavio je predsjednik Svjetske banke. Zoellick je ocijenio da će Grci pogriješiti ako će ne prihvate paketa EU mjera.

Vezani članci Slika nije dostupna Detoniran sumnjivi paket u francuskom veleposlanstvu u Grčkoj Slika nije dostupna Promjene Lisabonskog ugovora za rješavanje kriza u eurozoni

'Grčka riskira stečaj u slučaju odbijanja europskog plana pomoći', upozorio je u utorak luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, predsjednik euroskupine u razgovoru za RTL. To će ovisiti o 'načinu kako će pitanje biti postavljeno i na koje će Grci odgovarati'.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu će održati hitan sastanak s grčkim premijerom Georgeom Papandreuom u Cannesu i pokušati ga nagovoriti na brzu primjenu financijskog plana o spašavanju Grčke, objavio je u utorak Sarkozyjev ured.

Tržišta novca diljem Europe negativno su reagirala na objavu grčkoga premijera Papandreua u ponedjeljak da će raspisati referendum o novome paketu pomoći koji je samo koji dan prije na summitu EU-a u Bruxellesu prihvatio.

Kad je prošli tjedan prihvaćen paket težak 130 milijarda eura, porasle su nade da će biti moguće podvući crtu ispod gubitaka banaka u Grčkoj te da će se europske obveznice moći prodati Kini i drugim ulagačima.

'Francuska i Njemačka odlučne su sa svojim europskim partnerima da inzistiraju na punoj i što bržoj primjeni odluka prihvaćenih na summitu 27. listopada, što je danas važnije nego ikad', kaže se u priopćenju Sarkozyjeva ureda nakon telefonskoga razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Sarkozy, Merkel i Papandreu sastat će se na radnoj večeri uoči summita G20 zakazanog za 3. i 4. studenoga u Cannesu. Njihov je sastanak hitno organiziran na vijest o iznenadnoj odluci grčkoga premijera. "Francuska i Njemačka uvjerene su da će taj sporazum omogućiti Grčkoj da obnovi trajan rast", kaže se u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju