Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy "srdačno je čestitao" ruskom kolegi Vladimiru Putinu na pobjedi njegove stranke na ruskim parlamentarnim izborima održanim u nedjelju.


Dvojica predsjednika su "razmjenila mišljenja o aktualnim pitanjima na području francusko-ruskih veza u telefonskom razgovoru tijekom kojega je predsjednik Sarkozy srdačno čestitao Putinu na izbornoj pobjedi", kako piše Kremlj.

Vezani članci Slika nije dostupna Putin bi Saakašvilija objesio za muda Slika nije dostupna Sirijski predsjednik čestitao Obami na pobjedi

Putin je primio i čestitke kolege iz Kazahstana, bivše sovjetske republike, Nursultana Nazarbajeva koji je istaknuo da će rezultati izbora "jamčiti stabilan budući razvoj Rusije".

Većina zapadnih zemalja, među kojima i Francuska, izrazile su "zabrinutost" i sumnju u pravilnost izbora koje je velika većina ruskih oporbenih čelnika nazvala "prljavim" i "nepoštenim".

Pariz je izrazio želju da Moskva "ispita" sve prijave prijevare i
rekao da je "upoznat" s privremenim rezultatima koji predsjedničkoj stranci osiguravaju "veliku većinu", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Pascale Andreani.

Berlin je ocijenio da izbori "nisu bili slobodni, pravedni i
demokratski" po njemačkim standardima, izjavio je glasnogovornik vlade Thomas Steg.