Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Prava strana povijesti"

FOTO Sarajevo stalo uz Palestince: "Mi najbolje znamo kako je to nemati vode, hrane i kada djeca ginu"

Aktualno Galerija Sarajevo: Skup potpore Palestincima Sarajevo: Skup potpore Palestincima Foto: Cropix Sarajevo: Skup potpore Palestincima Sarajevo: Skup potpore Palestincima Foto: Cropix Sarajevo: Skup potpore Palestincima Sarajevo: Skup potpore Palestincima Foto: Cropix +0 Sarajevo: Skup potpore Palestincima Galerija 1/4 >>
Nekoliko tisuća ljudi okupilo se u nedjelju u središtu Sarajeva, ističući palestinske i bošnjačke zastave i tražeći prekid izraelske ofenzive u Gazi.

Na platou ispred sarajevske Vijećnice okupljeni su nosili zastave Palestine, transparente na kojima su bili izrazi potpore Palestincima i osude nasilja u Gazi uključujući uvrede na račun Izraela koji je uspoređivan s nacistima.

Neki su skandirali: "Genocid, genocid", dok je na velikom istaknutom transparentu pisalo "Jučer Srebrenica, danas Gaza", što je aluzija na masakr počinjen 1995. godine u tome bosanskom gradu.

Riječ je o najtežem zločinu počinjenom u Europi nakon Drugoga svjetskog rata u kojemu su srpske snage ubile oko 8000 muslimanskih dječaka i odraslih muškaraca.

Pročitajte i ovo Gaza RAT NA BLISKOM ISTOKU FOTO/VIDEO Netanyahu poslao upozorenje Hezbolahu: "To bi bila najveća pogreška u njihovim životima"

 

Ostali prosvjednici isticali su transparente sa sloganima na kojima je pisalo "Prekinite rat" i "Oslobodite Palestinu".

 

Kada je posrijedi regija, manji propalestinski prosvjedi održani su u nedjelju u Beogradu i glavnome gradu Crne Gore Podgorici.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić rekla je prosvjednicima da taj grad zna "kako je živjeti bez vode i hrane i gledati ubijanje djece".

Pritom je mislila na opsadu Sarajeva 1992.-95. tijekom koje su srpske snage u gradu ubile oko 11.000 stanovnika, među kojima i 1600 djece.

Bojazan da bi rat između Izraela i Hamasa mogao prerasti u širi sukob na Bliskom istoku porasla je u nedjelju kada je Izrael, nastavljajući s akcijama odmazde za smrtonosni napad Hamasa prije dva tjedna, ponovno napao Gazu, a sukobi se događaju i duž granice s Libanonom.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene