Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manji incidenti

Sarajevo: Pušteni svi privedeni, tvrde 'policija nas je tukla'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U središtu Sarajeva i u nedjelju su se nastavil prosvjedi. Okupilo se više od 1000 građana, a situacija je na mahove bila i prilično napeta.

Ukoliko se nalazite na prosvjedima u BiH šaljite nam svoje fotografije na moj.report@novatv.hr, no nipošto se nemojte dovoditi u opasnost.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Poslan politički signal Plenković o otvaranju pregovora BiH i Europske unije: Otkrio kada će odluka biti donesena Slika nije dostupna Građanima prekipjelo Krv se slijeva ulicama diljem svijeta. Ali zašto?

19:50 - Prosvjednici su se polako razišli, te je ispred zgrade Predsjedništva ostalo svega njih dvadesetak.

19:20 - Nakon što je utvrđeno kako nema osnova za njihovo zadržavanje u pritvoru, iz zgrade Kantonalnog suda pušteno je 10 preostalih demonstranata.

19:00 - U centru Sarajeva došlo je do previranja između prosvjednika i snaga policije na koje je bačen i Molotovljev koktel, piše Klix.ba. Tijekom dana promijenila se i struktura prosvjednika. Dok su ranije na ulice izašli stariji građani i obitelji, pred večer su se počeli skupljati mlađi prosvjednici. Dio njih očigledno s huliganskim namjerama.

18:30 - Prosvjednici su u jednom trenu odblokirali promet i krenuli dalje prema državnim institucijama na Marijin Dvoru, no njih 200-tinjak se vratilo i kontejnerima blokiralo ulicu na Skenderiji.

17:10 - Blokiran je cijeli centar Sarajeva, a kolona prosvjednika stigla je pred zgradu Parlamenta.

17:00 - Jedan se vozač pokušao probiti kroz masu prosvjednika pri čemu je udario  jednu prosvjednicu i nanio joj lakše ozljede nakon čega je pobjegao.

16:50 - Prosvjednici nastavljaju blokirati Titovu ulicu, a rasporedili su se i po raskrižju na Skenderiji te i njega blokirali.

16:40 - Nakon što su prosvjednici zaprijetili blokadom svih prometnica jedan je 17-godišnjak pušten iz pritvora. Odmah po izlasku zamolio je prosvjednike da ne bacaju kamenje na zgradu, ali i pokazao ozljede koje je zadobio, piše Klix.ba.

Okupljeni skandiraju 'Ubojice, ubojice!', situacija se sve napetija, a prosvjednici Tužiteljstvu daju 15 minuta da im kažu gdje se nalaze ostali privedeni.

16:35 - Čelnik Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u Bosni i Hercegovini Himzo Selimović u nedjelju je podnio ostavku, uz pojašnjenje kako se tijekom ovotjednih prosvjeda potvrdila nemogućnost nužne koordinacije djelovanja policije.

"Kao odgovoran čovjek izvjestit ću pismeno parlamentaerni odbor da podnosim ostavku", kazao je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu Selimović, koji se nalazi na čelu agencije čija je zadaća i zaštita sjedišta državnih tijela vlasti poput predsjedništva BiH.

Pokušavajući pojasniti što se zapravo dogodilo, Selimović je kazao kako je problem bio u tome što različite policijske agencije djeluju bez ikakve koordinacije pri čemu nitko nikome ništa ne može zapovjediti.

Dodao je kako ostavku podnosi i stoga jer u ovakvim okolnostima nije u stanju jamčiti sigurnost.

16:10 - Demonstranti su državnim institucijama dali novi ultimatum - ako za 20 minuta privedeni mladići ne izađu na slobodu blokirat će sve ceste u gradu.

15:50 - I građani Tuzle počeli su se okupljati pred zgradom kantonalne Vlade.

15:45 - Situacija pred zgradom tužiteljstva zahuktava, dolazi sve više prosvjednika.

15:30 - Tri predstavnika demonstranata pozvana su u zgradu Tužiteljstva na razgovor, nakon čega je prosvjednicima rečeno da privedeni više nisu kopd njih te ih uputili pred zgradu kantonalnog suda.

15:00 - Broj prosvjednika popeo se na 1000. Pred tužiteljstvom je došlo do naguravanja između specijalaca i roditelja prevedenih koji su zahtijevali da se njihovu djecu pusti na slobodu, no prosvjed, u globalu, teče mirno.

Milanoviću u Mostaru: 'Prosvjedi se ne bi dogodili da je BiH znala što želi'

14:45 - Prosvjednici su stigli na Skenderiju gdje se nalazi kantonalno tužiteljstvo. Specijalci koji osiguravaju zgradu Tužiteljstva skinuli su kacige i odložili štitove. Prosvjednici su im zapljeskali.

14:15 - Stotinjak specijalaca osiguravalo je zgradu policije pred kojom su prosvjednici tražili puštanje privedenih. Dio privedenih bio je pušten, a dio zadržan da bi u konačnici iz PU građanima rekli kako u njihovim prostorima više nema privedenih pojedinaca, tj. da je 10 osoba predano u nadležnost kantonalnog MUP-a.

Opovrgnuli su da je među privedenima bilo djece.

13:55 - Zoran Čegar, jedan od ratnih zapovijednika specijalne policije BiH rekao je u razgovoru za Novu TV kako je došlo do kraha pravne države.

'Sramota je što se dogodilo. Branio sam svojim tijelom ovu zgradu 1992., branio sam ovu zastavu. Četnici nisu uspjeli zapaliti ovu zgradu, a sad su to napravili plaćeni huligani. Spreman sam, ukoliko dobijem zapovijed, raščistiti ovu situaciju za nekoliko minuta. Znamo tko su ovi ljudi, neke od njih sam i procesuirao, znamo i tko su im nalogodavci, tko ih plaća i tko im daje naredbe preko telefona. Tužan sam i žalostan zbog ovog što se događa', rekao Čegar, inače zadužen za policijsko osiguranje prosvjeda, našem Andriji Jarku.

Dačić: Jedna je iskra dovoljna da ponovno upali plamen sukoba

13:45 - Petstotinjak prosvjednika krenulo je prema zgradi policije gdje se nalaze pojedinci uhićeni na prekjučerašnjim prosvjedima. Građani će tražiti njihovo puštanje.

13:40 - Oko 13 sati započeo je i prosvjed u Bihaću na kojem trenutno sudjeluje nekoliko stotina građana koji traže ostavku premijera Unsko-sanske županije Hamdije Lipovače.

Ukoliko se nalazite na prosvjedima u BiH šaljite nam svoje fotografije na moj.report@novatv.hr, no nipošto se nemojte dovoditi u opasnost.

13:35 - Broj prosvjednika sad je već veći od 500. U ovim trenucima počela je i izvanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo, piše Klix.ba.

13:00 - Prosvjednici su blokirali promet u Titovoj ulici ispred zgrade Predsjedništva u skandiranje 'Ostavke, lopovi!'

Broj prosvjednika porastao je na 300, a ljudi pristižu iz minute u minutu.

Prosvjednici su iznijeli svoje zahtjeve. Traže Traže smanjenje plaća i javnih troškova, ukidanje kantona i poništavanje svih štetnih ugovora o privatizaciji.

Inzko: Ako stanje u BiH eskalira, postoji mogućnost slanja vojnika EU

12:00 - Nešto prije podneva pred zgradom Predsjedništva BiH u Sarajevu okupilo se pedesetak prosvjednika, uglavnom starije životne dobi, kako piše Klix.ba. Policija osigurava to područje, a ispred same zgrade su postavili žutu traku, a u kratkom roku broj prosvjednika porastao je na dvjestotinjak.

Okupljeni građani ponavljaju kako oni nisu nikakvi huligani te opet pozivaju na zajedništvo u borbi za građanska prava, a ostaju i pri dosadašnjim zahtjevima - uhićenja odgovornih za propadanje tvrtki.

Prosvjedi u BiH: 'Svojim sam tijelom zaštitio specijalca kojeg su šutali nogama'

Kako trenutno stvari stoje, u ostalim dijelovima BiH situacija je mirna.

Podsjetimo, županijski premijer Suad Zeljković u subotu u večernjim satima podnio je neopozivu ostavku ispunivši tako zahtjeve prosvjednika.

Za danas je ipak najavio održavanje izvanredne sjednice županijske vlade koja od policije očekuje izvješće o sigurnosnom stanju i plan mjera kako bi se ono stabiliziralo.

Prije premijera Sarajevske županije ostavke su podnijeli i predsjednici vlada Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije a to nije učinio još jedino premijer Unsko-sanske županije Hamdija Lipovača.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene