Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Gori li Balkan'

Inzko: Ako stanje u BiH eskalira, postoji mogućnost slanja vojnika EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, austrijski diplomat Valentin Inzko izjavio je za jedan austrijski list kako bi se u slučaju eskalacije stanja u BiH moglo razmisliti o slanju vojnih snaga Europske unije u tu zemlju.

U razgovoru za list Kurier, Inzko je na pitanje "gori li Balkan" odgovorio niječno. Dodao je međutim kako su prosvjedi u BiH "najgore stanje od svršetka rata u Bosni i Hercegovini, od mirovnog sporazuma u Daytonu 1995. godine".

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Prosvjed u Sarajevu PROSVJED U SUSJEDSTVU Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo zbog izbornog zakona u BiH

"U utorak ćemo se o stanju savjetovati s međunarodnim upravljačkim odborom. Austrija će povećati broj svojih snaga u Bosni. Ako stanje eskalira, možda ćemo morati misliti na postrojbe EU. Ali ne sada", rekao je austrijski diplomat.

Inzko je najoštrije osudio nasilne ispade, dodajući kako smatra da su prosvjedi opravdani, jer ih je izazvala socijalna nejednakost, nepotizam i korupcija.

IZ MINUTE U MINUTU Sarajevo: 'Ako dobijem naredbu spreman sam raščistiti ovu situaciju u nekoliko minuta'

Podsjetio je da su nositelji prosvjeda uglavnom Bošnjaci.

Prema njegovim riječima, Daytonski je sporazum bio uspješan, ali je kao ustavna podloga vrlo kompliciran, a dodatni problem u BiH prema njegovim riječima predstavljaju korupcija i organizirani zločin. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene