Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stručne službe Predsjedništva Bosne i Hercegovine dostavile su Tužiteljstvu Sarajevske županije informacije o nestanku originalnog primjerka Daytonskog sporazuma koje će o tome provesti istragu.


Nakon što je predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić u srijedu potvrdio kako je originalni primjerak Daytonskog sporazuma nestao iz predsjedničkog arhiva, županijski tužitelj Branko Šljivar zatražio je detaljnije informacije o ovom slučaju.

Vezani članci Slika nije dostupna Dodik: Daytonski sporazum jedina osnova za opstanak BiH Slika nije dostupna Daytonski sporazum kod Karadžića?

"Tužiteljstvo će poduzeti mjere radi utvrđivanja moguće kaznene odgovornosti s obzirom da bi se moglo, ako se ustanovi, raditi o kaznenom djelu uništenja ili prikrivanja arhivske građe", priopćeno je iz ureda tužitelja Šljivara.

Prema navodima medija, nestanak Daytonskog sporazuma otkriven je sasvim slučajno kada su članovi Predsjedništva BiH nedavno željeli usuglasiti odredbe poslovnika o radu tog tijela s onim što piše u Ustavu koji je sastavni dio Mirovnog sporazuma.

Potom je za dokumentom tragano u Ministarstvu vanjskih poslova BiH te u državnom arhivu no i tamo su imali tek kopije. 

>> Vjerovali ili ne: BiH izgubila originalni dokument Daytonskog sporazuma

Arhiv BiH posjeduje dokumentaciju o radu Predsjedništva BiH za razdoblje od 1990. do 1997. godine.

"To je tzv. opći arhiv u vezi s redovitim poslovanjem no original sporazuma nikada nije bio u arhivu", kazao je za "Oslobođenje" arhivar Andrija Rodinis.

I Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak kazao je kako je iznenađen informacijom da su u BiH izgubili dokument iz Daytona.

Utješnim pak smatra to što postoje drugi koji o tome vode više računa od tijela vlasti u BiH.

"Znam da se još jedan original Daytonskog sporazuma nalazi u Parizu", kazao je Lajčak.

Sporazum koji nosi ime po gradiću Daytonu u SAD gdje su vođeni mirovni pregovori tamo je zapravo tek parafiran, a službeno potpisivanje uslijedilo je u Parizu 14. prosinca 1995. godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju