Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pripadnici vojnih snaga Europske unije u Bosni i Hrecegovini (EUFOR) detaljno su u petak ispitivali beogradskog profesora Kostu Čavoškog o njegovim vezama s haaškim optuženikom Radovanom Karadžićem, a u premetačini stana i ureda kojima se koristi na Palama oduzeli su dio dokumentacije koju su pronašli, potvrdili su izvori EUFOR-a i sam Čavoški.


"Pitali su me jesam li u vezi s Karadžićem, kad sam posljednji put s njim razgovarao i kada sam ga vidio te je li mi poslao bilo koje pismo", opisao je Čavoški novinarima na Palama svoj susret s vojnicima EUFOR-a koji su oko četiri sata ujutro upali u njegov stan i ured kojima se koristi kao predavač na Sveučilištu u Istočnom Sarajevu.

Vezani članci Prosvjed u Sarajevu - 5 Crni rekord u BiH, nikad više umrlih. Prosvjedi u Sarajevu: ''Mi nemamo vladu, imamo samo osobe na platnom spisku'' Koronavirus u Sarajevu Novi crni rekord unatoč strogim mjerama: Susjedi bilježe najveći broj zaraženih od izbijanja epidemije

Iz zapovjedništva EUFOR-a priopćeno je da je ta akcija izvedena po nalogu Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) radi pronalaženja materijala ili informacija koje mogu pomoći u potrazi za haaškim optuženicima i zbog pritiska na mrežu koja im pomaže pri skrivanju.

Čavoški, koji je aktivan u tzv. Odboru za istinu o Radovanu Karadžiću i promiče tvrdnju kako je on optužen za ratne zločine bez ikakvih dokaza, već je nekoliko puta bio ispitivan o vezama s bivšim vođom bosanskih Srba.

Potvrdio je da su mu ovoga puta oduzeli telefonski imenik i radni kalendar te "još neke papire".

"Ova premetačina i razgovor bili su brutalni i protuzakoniti", požalio se Čavoški dodajući kako je očito cilj prisiliti sve da prekinu potporu Karadžiću, a članove obitelji da ga ponovno pozovu na predaju.