Obavijesti Video Pretražite Navigacija

San Francisco: kolona s olimpijskom bakljom zaobišla prosvjednike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijetnja nasilnim prosvjedima prisilila je dužnosnike da u posljednji tren naprave dramatične izmjene na ruti kojom je olimpijska baklja u srijedu prošla kroz San Francisco, jedini grad koji posjećuje u Sjevernoj Americi na putu oko svijeta dugom 137.000 kilometara.

Baklja je zapaljena na kratkoj svečanosti u parku AT&T-a ispred par stotina prokineskih pristaša koji su mahali kineskim, američkim i olimpijskim zastavama, izvijestio je CNN u izravnom prijenosu iz San Francisca.

Pročitajte i ovo Nesreća u pekinškom metrou Kumovala snježna oluja VIDEO Drama u podzemnoj željeznici: Za vrijeme najveće gužve raspao se vlak, više od 100 ljudi se polomilo! Slika nije dostupna Mateša: Nekima je falilo pozitivne sportske drskosti

No, trkači s bakljom u pratnji kineskog osiguranja i lokalne policije nisu krenuli iz parka najavljenom rutom već su ušli u jedno skladište pod osiguranjem i nestali iz vidokruga.

Kasnije su viđena vozila kako napuštaju skladište, a baklja je odvežena u susjednu četvrt iz koje su je trkači počeli nositi kroz grad.

Tisuće prosvjednika okupio se duž najavljene trase Olimpijske baklje na gradskoj rivi, no ostali su razočarani jer trasa izmijenjena i skraćena.

"Situacija je još uvijek napeta", izvijestio je CNN.

Zabilježeno je nekoliko manjih okršaja i natezanja policije i prosvjednika.

Predstavnik policije San Francisca Neville Gittens rekao je da je trasa prolaska baklje "podložna promjenama ovisno od primljenih informacija".

"Cilj je imati siguran događaj za sve - gledatelje i sudionike", rekao je Gittens.

Trkače s bakljom na takvoj "promjenjivoj" ruti kroz San Francisco prati veliki broj policajaca, koji su oko trkača stvorili "trostruki pokretni kordon", sastavljen od policajaca koji trče, policajaca na biciklima i policajaca na motorima.

U koloni ispred trkača posebno vozilo sa snimateljima i fotoreporterima, iza su brojna policijska vozila.

Završna svečanost nošenje baklje kroz grad, koja se trebala održati u gradskoj luci, otkazana je i bit će održana na neobjavljenoj lokaciji, izvijestio je AP.

U srijedu su još dva predviđena nositelja baklje u San Franciscu, bivši uspješni sportaši, odustali od trčanja čime je njihov broj ukupno porastao na tri.

Prosvjedi izazvani prolaskom olimpijske baklje, do kojih dolazi zbog kineskog kršenja ljudskih prava na Tibetu i u samoj Kini, te potpore Pekinga represivnim režimima u Sudanu i Mianmaru, jačaju pritisak na predsjednika Georgea W. Busha da odustane od najavljenog sudjelovanja na otvaranju Olimpijade u Pekingu.

Kandidati za demokratsku predsjedničku nominaciju Hillary Clinton i Barack Obama u srijedu su ponovo pozvali Busha da bojkotira Olimpijadu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene