Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Boce šampanjca koje su spašene s dna Baltičkog mora iz olupine broda stare 170 godina, testirane su u laboratoriju, a sam šampanjac pokazao je neke zanimljive karakteristike.


U srpnju 2010. godine s dna Baltičkog mora spašeno je 168 boca šampanjca, koji je potonuo u brodolomu koji se dogodio prije 170 godina. Ronioci su tad boce pronašli na dubini od 50 metara, a nekoliko njih bilo je očuvano, zbog stabilnih, hladnih i mračnih uvjeta.

Vezani članci Nespretnost skupa 34 tisuće eura (FOTO: Facebook/Screenshot) Prosječan Hrvat za ovu bocu radi više od tri godine! Iz ruku mu je ispao skupocjeni šampanjac Slika nije dostupna 'PROLETJELI SU SAMO 9 METARA IZNAD NAS!' Rusi izveli simulirani napad na brod SAD-a

Znanstvenici su uzeli par boca i žrtvovali ih za znanost kako bi proučili sastav starog šampanjca te su otkrili kako taj šampanjac ima vrlo visoku razinu šećera, više od 14 posto te tragove arsena, prenosi BBC.

U ovu bocu stane 30 litara pjenušca!

Neke boce šampanjca prodane su na aukciji za desetine tisuća eura 2011. godine.

Profesor Philippe Jeandet, sa Sveučilišta Reims u Champagne-Ardenne u Francuskoj, predvodio je tim znanstvenika koji su proučavali povijesni pjenušac. On sam kušao je tek 0,1 mililitar tog pjenušca, no i tako mala količina ga je oduševila.

Opisao je okus duhana i kože te istaknuo da je okus trajao u ustima još dva do tri sata nakon toga. Šampanjac je doduše izgubio velik dio svoje pjenušavosti, ali je zbog temperature i odgovarajućih uvjeta na dnu mora, ostao savršeno dobro očuvan - od arome do kemijskih karakteristika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook