Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još jedan radnik rezao žile

Samoubojstva natjerala tvornicu iPhonea na povećanje plaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajvanska tvornica Hon Hai Precision Industry odlučila je dići plače svojim radnicima u Kini. Na tu odluku se uprava odlučila nakon što se u kineskoj podružnici Foxconn ubio i deseti radnik.

Zbog deset samoubojstava od početka godine počelo je rasti i nezadovoljstvo građana, koju su također izvršili pritisak na tvornicu koja se bavi proizvodnjom Appleovog iPhonea. No, osim posljednjeg radnika koji se bacio sa 17 kata, ovih je dana još jedan radnik pokušao počiniti samoubojstvo rezanjem žila, javila je kineska Xinhua novinska agencija.

Pročitajte i ovo Potres urušio brdo na Tajvanu na Tajvanu VIDEO Zastrašujuća snimka s mora: Pogledajte kako je razoran potres urušio dio otoka Potres na Tajvanu na Tajvanu VIDEO Pogledajte trenutke užasa kada je udario potres jačine 7,4: Zgrade se ljuljaju i ruše

Ispred sjedišta tvornice na Tajvanu mali broj radnika se okupio kako bi prosvjedovao. Zapalili su svijeće i donijeli bijelo cvijeće za sve koji su počinili samoubojstvo. Cijelo vrijeme su bili prisutni i zaštitari tvrtke. Glasnogovornik tvrtke Edmund Ding rekao je kako su povećanje plaća radnicima u Kini planirali već duže vrijeme, ali nije rekao kada će to biti, piše MSNBC.

>> U kineskoj tvornici iPoda ubio se i deseti radnik

'Možda će povećanje plaća pomoći da se smanji broj samoubojstava. Trebamo novac i osjećamo veliki financijski pritisak. Svaka pomoć je dobro došla', rekao je Wang, radnik u Foxconnu u Shenzhenu. Apple, ali i drugi klijenti Foxconna kao što su Dell, Hewlett Packard ili Sony Ericsson, najavili su istragu o radnim uvjetima u toj kineskoj tvornici. Povećanje plaća bi Hon Hai moglo stajati oko 84 milijuna dolara, što bi im moglo smanjiti prihode za 10 do 12 posto, predviđaju financijski analitičari.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene