Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Samohrana majka cijepanjem drva prehranjuje obitelj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vera Petrović iz Leskovca prehranjuje obitelj cijepanjem i slaganjem drva. Kada shvate da je riječ o ženi, poslodavci su obično zbunjeni, ali kada ju vide na djelu, zaborave na spolne predrasude.

Cijepanje drva za ogrijev za zimu težak je fizički posao i u pravilu je rezerviran samo za muškarce. No, da takav posao uspješno može obavljati žena, posebno kada ju na to natjeraju teške životne prilike, potvrđuje primjer Vere Petrović, 54-godišnje samohrane majke iz Leskovca.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dijete - 4 Uznemirujuće Šokantan razgovor djelatnice socijalne skrbi s djetetom: "Tata se neće zaustaviti, ići će dalje, a ti ćeš na vještačenje i aparate da vide govoriš li istinu" Ilustracija osuđena je Barbara je u 24 godine lažirala 17 trudnoća: Nagurala bi jastuke ispod majice, a dokopala se i rodnih listova

Već četiri godine ova žena služi po kućama i za kruh zarađuje cijepajući drva kod domaćina. Dnevno iscijepa i složi šest do sedam metara bukovine ili hrastovine, a način na koji to radi već joj je osigurao stalne mušterije.

'Teško je ovo raditi, ali kada nemaš druge prihode svaki je posao dobar', kaže Vera za koju se ne može reći da je jake građe. 

'Ustanem u šest sati i krenem ulicama. Tako gdje primjetim da su domaćini skoro skupili drva zakucam na vrata i pitam jel im treba iscijepati drva. Većna me gleda u nevjerici, ali kada ponudim nižu cijenu od muškaraca, obično se lako dogovorimo. Gledaju me zbunjeno, ali kada za nekoliko sati završim posao, pri čemu ne tražim ni pivo, mnogi me plate i preko dogovorene svote', dodaje. 

Cijepanje metra buke ili hrasta Vera naplaćuje 140 dinara, stalnim mušterijama odobrava popust. Nadničarskim poslom Vera se bavi otkada je konfekcija 'Srbijanka', u kojoj je radila dva desetljeća, zatvorena, a radnici su završili na ulici.

'Probala sam pronaći posao, ali nitko neće radnika u mojim godinama, a i sve tekstilne tvornice su zatvorene. Živim sa kćerkom koja ima 24 godine i nema posao. Dugo sam razmišljala kako da se prehranimo. Nemam zemlju koju bi obrađivala, ne znam švercati po tržnicama, pa sam se odlučila za ovaj posao. Kada mogu muškarci, što ne bi mogla i žena, važno je da imaš dobru sjekiru i da te služi zdravlje', objašnjava Vera. 

Domaćini kod kojih Vera radi za nju imaju samo riječi hvale.

'Ovo je treća sezona kako zovem Veru da mi cijepa drva. Prve godine kada se pojavila nisam mogao vjerovati, ali nitko nije tako pedantno iscijepao i složio nešto više od sedam metara hrastovine', pohvalio je Veru umirovljenik Tomislav.

'Nažalost, ima svakakvih ljudi, bilo je i nepristojnih ponuda, ali kada vide da u rukama držim sjekiru, odustanu od daljnje priče', ispričala je Vera.

Vera je otkrila kako je jedino ona sretna kada poskupi struja. Tada se, naime, velik broj ljudi odluči na grianje na drva, što za Veru znači više posla i manje neizvijesnosti za njenu obitelj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene