Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilježavanje pada Berlinskog zida.

Rušenje 1000 domina i čaroban vatromet!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Finale 20. obljetnice pada Berlinskog zida.

Glavna proslava je organizirana na Brandenburškim vratima, simbolu ujedinjenja dviju njemačkih država 1990. godine. Kao dio proslave upriličeno je rušenje 1.000 divovskih domina duž nekadašnjeg zida. 'Povijest je ovdje živa i gotovo dodirljiva. Mirna revolucija, koja je srušila zid prije 20 godina, utrla je put transformaciji Berlina bez presedana', rekao je gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit.

Pročitajte i ovo Komunisti u Rusiji 71. godišnjica Ruski komunisti traže istragu Staljinove smrti: Sumnjaju da je Zapad u tome imao svoje prste Slika nije dostupna Obljetnica pada Berlinskog zida Gorbačov: Spriječio sam treći svjetski rat

 

Domina su napravljena od tisuću panela od stiropora, koje su oslikali njemački studenti i postavili duž nekadašnjeg zida. 'To je vrlo poseban događaj za nas, osobito za nas koji smo odrasli u Berlinu', rekao je Wolfgang Haese, građanin Berlina. Trometarski domino paneli napravljeni su kako bi mlađim generacijama pokazali što je Berlinski zid nekada predstavljao.

'Pad zida za mene predstavlja jedan od najsretnijih trenutaka u mom životu', rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel obraćajući se okupljenima ispred Brandenburških vrata. Ona je istodobno upozorila da sloboda nije nešto što dolazi samo od sebe nego da se ona mora izboriti. 'U našim je rukama ako želimo savladati granice današnjice kao što je to 1989. uspjelo ovom podijeljenom gradu', rekla je Merkel.

'Mi smo braća. Mi smo Berlinčani'

Američki predsjednik Barack Obama obratio se okupljenim Berlinčanima i državnicima putem video poruke. 'Ne postoji jasnije odbijanje tiranstva i jasniji signal za slobodu', rekao je Obama u svojoj poruci osvrćući se na pad Berlinskog zida prije 20 godina.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je nazočio proslavi u Berlinu, odao je počast Berlinčanima koji su 'sami srušili zid srama'. On je parafrazirajući poznati citat Johna F. Kennedyja iz 1963. 'Ja sam Berlinčanin' okupljenom mnoštvu poručio: 'Mi smo braća, mi smo Berlinčani'.

Ruski predsjednik Dimitri Medvedev je u nazočnosti bivšeg sovjetskog predsjednika i pokretača promjena na istoku Europe Mihaila Gorbačova ukazao na to da tadašnje promjene ne bi bile moguće bez reformske politike 'glasnosti' i 'perestrojke'. 'Od ovih promjena je profitirala cijela Europa', rekao je Medvedev.

>> VIDEO: Kako je Berlinski zid stjecao svoj crni ugled

Prvi domino srušio je bivši poljski predsjednik Lech Walesa, čiji je pro-demokratski pokret solidarnosti odigrao jednu od ključnih uloga u padu komunizma u istočnoj Europi. Okupljenima se putem snimljene video poruke obratio i američki predsjednik Barack Obama.

>> Merkel otvorila 20. obljetnicu pada Berlinskog zida

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene