Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na tisuće ljudi

Prosvjed u Rimu: Salvinijeva desnica održala skup protiv nove vlade

Salvinijeva desnica održala skup u Rimu (Foto: AFP)
Salvinijeva desnica održala skup u Rimu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Salvinijeva desnica održala skup u Rimu (Foto: AFP) Salvinijeva desnica održala skup u Rimu (Foto: AFP) Foto: Afp Salvinijeva desnica održala skup u Rimu (Foto: AFP) Salvinijeva desnica održala skup u Rimu (Foto: AFP) Foto: Afp Salvinijeva desnica održala skup u Rimu (Foto: AFP) Salvinijeva desnica održala skup u Rimu (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Salvinijeva desnica održala skup u Rimu (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Deseci tisuća pristaša talijanskih desnih oporbenih stranaka, predvođenih Ligom bivšeg potpredsjednika Mattea Salvinija koja je prije dva mjeseca izašla iz vlade, okupilio se u subotu u središtu Rimu kako bi prosvjedovala protiv novih vlasti.

Prosvjednici s talijanskim i zastavama Lige napunili su Trg svetog Ivana, tradicionalnu lokaciju skupova ljevice i sindikata. Salvini i njegovi saveznici govorili su sa pozornice ispred goleme pozadine na kojoj je pisalo "Talijanski ponos".

Pročitajte i ovo Sukob molitelja i prosvjednika kod Kamenitih vrata U Zagrebu Sukob kod Kamenitih vrata: Prosvjednici zapjevali poznatu dječju pjesmu, intervenirala je i policija Kompostana na Čretu - 3 Smrdi, užasno smrdi Zbog kompostane u Maksimiru svi se guše u smradu: Građani najavili prosvjed, a gradski oci ih poveli u obilazak

"Ovo je Italija koja radi i pati, sanja i nada se", rekao je Salvini, bivši ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade u koaliciji Lige i Pokreta pet zvijezda (M5S).

Ta koalicija pala je u kolovozu kad je Salvini, ohrabren dobrim rezultatima svoje stranke u anketama, odlučio izaći iz vlade kako bi izazvao prijevremene izbore, nadajući se da će nakon njih postati premijer.

No umjesto toga M5S je formirao novu koaliciju s Demokratskom strankom (DP) lijevog centra, ranije svojim najvećim rivalima, čime je Liga gurnuta u oporbu.

"Mi smo ljudi koji su protiv elita i promijenit ćemo povijest ove zemlje", kazao je Salvini i dodao kako je na skup stiglo 200 tisuća ljudi. Policija procjenjuje kako je došlo oko 50 tisuća ljudi.

Ankete pokazuju da je Liga izgubila dio podrške otkad je Salvini srušio prošlu vladu, no i dalje je najpopularnija stranka s oko 30 posto birača na svojoj strani.

No sveukupna podrška PD-u, M5S-u i drugim lijevim i centrističkim strankama otprilike je jednaka onoj desnog bloka koji se okupio u subotu.

Prije Salvinija je na pozornici govorio 83-godišnji bivši premijer Silvio Berlusconi čija stranka Forza Italia proteklih godina gubi podršku, te Giorgia Meloni, čelnica krajnje desne stranke Braća Italije.

Salvini je od Berlusconija preuzeo ulogu vođe desnice, no i dalje mu je potrebna njegova potpora ako želi doći na vlast.

Bivši premijer je novu vladu prozvao "najlijevijom u povijesti" i rekao je da je prije 25 godina ušao u politiku kako bi Italiju spasio od komunista, istaknuvši kako je ta prijetnja danas veća nego ikada. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene