Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Salopek stigao u SAD nakon puštanja iz zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Paul Salopek, američki novinar hrvatskog podrijetla, u nedjelju se vratio kući u New Mexico, dan nakon što je oslobođen iz zatvora u ratom zahvaćenoj sudanskoj regiji Darfur gdje je više od mjesec dana bio zatočen pod optužbom za špijunažu.

Novinar Chicago Tribunea, koji živi u Columbusu (New Mexico), s blagim osmjehom na licu izašao je iz zrakoplova u zračnoj luci u
Albuquerqueu te je zagrlio svoju suprugu i jednog od urednika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teška akcija spašavanja Urušio se rudnik zlata, najmanje 60 poginulih, deseci zatrpanih Slika nije dostupna Omar al-Bašir nepokoleban 'Sudanska politika se neće promijeniti zbog Međunarodnog kaznenog suda'

Salopek (44) u Sudan je otišao kako bi izvještavao za magazin
National Geographic, a 6. kolovoza je uhićen i optužen za nezakonito plasiranje informacija, pisanje 'lažnih vijesti' te ulazak u tu afričku državu bez vize.

Salopek je na konferenciji za novinare izjavio kako mu je namjera bila otići u granično područje s Čadom, ali da je u zadnji čas
promijenio plan te je otišao u Darfur. Nekoliko sati nakon ulaska u to područje uhićen je zajedno s vozačem i prevoditeljem.

Salopek se kući vratio s guvernerom Billom Richardsonom koji je u petak otputovao u Sudan gdje se susreo sa sudnskim predsjednikom Omarom al-Bashirom te ga je nagovorio da pusti na slobodu novinara i njegove kolege.

Sudac u el-Fasheru, glavnom gradu Sjevernog Darfura, oslobodio ih je u subotu nakon 13-minutnog saslušanja.

Na konferenciji za novinare Salopek je rekao da je tijekom 35-dnevnog zatočeništva vidio prosvjede protiv SAD-a i UN-a, a za zatvorske uvjete kazao je da su zadovoljavajući, rekavši i da su u čeliji preživjeli na assidi, zaslađenoj kaši od škroba s crvenim umakom i kozjim mesom, koju su zatvorski čuvari s njima dijelili.

- Zapravo mi se svidjelo. Zdravije je nego mnoštvo loše hrane koju obično jedem, izjavio je.

Vrijeme je, kaže, kratio igrajući šah s jednim od čuvara te učeći
arapski jezik.

Salopek, dobitnik Pulitzerovih nagrada 1998. i 2001., radio je članak o ljudima, kulturi i povijesti subsaharske regije.

Nakon što posjeti dom u Columbusu, planira obići Chicago i Washington gdje će, najavljuje, popiti ogromne količine piva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene