Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh ozlijeđen je prošlog tjedna u eksploziji bombe podmetnute u džamiji koja se nalazi u sklopu predsjedničke palače, a ne, kako se isprva vjerovalo u raketiranju, rekli su danas američki i arapski dužnosnici za Reuters.


Još nije poputno jasno je li bombu podmetnuo netko 'izvana' tko je imao pristup džamiji ili netko iz kruga Salehovih bliskih suradnika.

U eksploziji je smrtno stradalo sedam osoba, teže su ozlijeđeni neki visoki dužnosnici, a Saleh je odmah prebačen na liječenje u Saudijsku Arabiju. Od tada mediji objavljuju kontradiktorna izvješća o njegovu stanju - neki navode kako je riječ o manjoj ozljedi, a drugi kako je Saleh u životnoj opasnost zbog, po život opasnih opeklina koje je navodno dobio.

Vezani članci Slika nije dostupna Jemenski predsjednik Saleh uspješno operiran Slika nije dostupna Ranjeni jemenski predsjednik u S. Arabiji na liječenju

Uzrok eksplozije podmetnuta bomba?

Jemensko veleposlanstvo u Washingtonu u srijedu je izvijestilo da je Salehovo stanje stabilno te da se iz dana u dan poboljšava. Prema prvim izvješćima nakon Salehova ranjavanja, mediji su, pozivajući se na izjave jemenskih dužnosnika objavili kako je eksplozija posljedica raketnog napada, no američki i arapski dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, novinarima su kazali kako dosadašnja istraga navodi na zaključak da je uzrok eksplozije podmetnuta bomba.

The New York Times piše da Sjedinjene Države bespilotnim letjelicama i borbenim zrakoplovima u tajnim operacijama napadaju uporišta Al-Kaide u Jemenu. (Hina)