Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što će reći Putin?

Sada mu je i ona to napravila!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite učinila je ono što i nekadašnja američka državna tajnica Hillary Clinton.

Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite usporedila je taktiku ruskoga predsjednika Vladimira Putina s taktikom kojom su se služili Hitler i Staljin i u intervjuu jednom časopisu rekla kako Moskva pokušava baltičke države natjerati da istupe iz NATO-a i zauzvrat dobiju jeftiniju naftu ili plin.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Nove optužbe "Uz Srbe na meti su i Hrvati": Lavrov sasuo nove optužbe na račun Zapada i otkrio tko je najveći trenutačni neprijatelj Rusije Dmitrij Medvedev pripreme za vježbe Medvedev brutalno zaprijetio Zapadu: "Sve je više nitkova, nitko se neće moći sakriti. Doći će do svjetske katastrofe"

Nekadašnja američka državna tajnica Hillary Clinton u ožujku je rekla kako je Putinova aneksija Krima slična potezima koje je Hitler povlačio uoči Drugoga svjetskog rata, ali je već sutradan objasnila da nije riječ o usporedbi.

Hillary Clinton: SAD treba poput Njemačke ženu na čelu države

Na pitanje je li pretjerana usporedba s Hitlerom i Staljinom, litavska je predsjednica Dalia Grybauskaite rekla je u nedjelju za njemački časopis Focus: 'Putin se nacionalnošću služi kao izgovorom za osvajanje teritorija vojnim putem. Upravo to su činili Staljin i Hitler. To je precizna usporedba'.

Grybauskaite kaže da Rusija želi očuvati utjecaj na teritorijima koji su nekad bili dio Sovjetskoga Saveza, te da posebno ovisnima, ekonomski i energetski, želi zadržati baltičke države.

Po njezinim riječima, Rusija hoće da baltičke zemlje, Latvija, Litva i Estonija, postanu 'nepouzdani članovi NATO-a i Europske unije'.

'Po našim podacima, i druge su baltičke zemlje dobile rusku ponudu smanjenja cijene nafte ili plina izađu li iz NATO-a', rekla je litavska predsjednica.

Vojne snage u središnjoj Rusiji u punoj borbenoj pripravnosti

Grybauskaite kaže kako bi Zapad morao pokušati postati ekonomski neovisan o Rusiji i osloniti se na raznolike izvore energije, jer je "preopasno" ostati ovisan o Rusiji.

'Putin ima misionarsku viziju obrane istočne hemisfere. On je Rusiju zamislio kao onu iz vremena Katarine Velike. Njegov se karakter čudno razvio', rekla je.

Zapad optužuje Rusiju da u rusofonim istočnim dijelovima Ukrajine podupire pobunu koja je izbila nakon ruske aneksije poluotoka Krima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene