Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Trumpova administracija je formalno obavijestila Ujedinjene narode da će Sjedinjene Države istupiti iz Pariškog sporazuma o klimi, što je prvi korak u jednogodišnjem procesu izlaska iz globalnog sporazuma za smanjenje emisije stakleničkih plinova i zaustavljanje klimatskih promjena, potvrdio je u ponedjeljak državni tajnik SAD-a Mike Pompeo.


Sjedinjene Američke Države, koje su povijesno stvorile najveću emisiju stakleničkih plinova, postat će jedina zemlja izvan tog sporazuma, što je predsjednik Donald Trump obećao kako bi dao poticaj industriji nafte, plina i ugljena u SAD-u.

Vezani članci Hasan Rohani, Donald Trump Iran rekao UN-u da ne želi eskalaciju ili rat: "Operacija je bila precizna, ciljani su samo vojni objekti" Donald Trump, predsjednik SAD-a Donald Trump uzvratio na prijetnje Irana: "Na nišanu imamo 52 mete. Iran će biti pogođen vrlo brzo i vrlo jako"

"SAD je ponosan na svoj rezultat svjetskog predvodnika u smanjenju svih emisija, uz održavanje snage i rasta našeg gospodarstva i osiguravanje energije za naše građane. Naš je model realističan i pragmatičan", poručio je Pompeo na Twitteru.

Pismom State departmenta glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu pokrenut je proces koji će biti zaključen dan nakon predsjednčkih izbora u SAD-a 4. studenog 2020.

Pristupanje SAD-a sporazumu iz 2015. potpisala je administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame obećavši da će do 2030. u odnosu na 2005. smanjiti emisiju stakleničkih plinova SAD-a za 26 do 28 posto. (Hina)