Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Zračne luke upozorene na terorističke prijetnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Službenici sigurnosti u zračnim lukama diljem SAD-a upozoreni su od Uprave za sigurnost prometa da paze na praksu terorista da unose u zrakoplove komponente za improvizirane eksplozivne naprave, na temelju četiri zapljene na aerodromima od rujna 2006., objavila je TV mreža ABC.

Uprava za sigurnost prometa (TSA) je 20. srpnja izdala neklasificirano upozorenje za tzv. zračne šerife, svoje vlastite službenike sigurnosti koji kontroliraju putnike i prtljagu u zračnim lukama u SAD i za ostale agencije za sigurnost.

Pročitajte i ovo Ilustracija snažni udari vjetra DHMZ zbog vremena upalio upozorenja diljem zemlje: "Budite na oprezu" Lijekovi Pismo zdravstvenim radnicima HALMED poslao upozorenje: Ovi lijekovi protiv prehlade i gripe mogu biti opasni za zdravlje

Zapljene u zračnim lukama San Diega, Milwaukeeja, Houstona i Baltimorea uključivale su "žice, prekidače, cijevi, komponente mobitela, i tvar nalik na glinu", te sir u blokovima po konzistenciji nalik na neke eksplozive, navodi se u biltenu TSA.

"Neubičajenost i rastući broj tih improviziranih stvari izazivaju
zabrinutost", dodaje se.

Službenici sigurnosti su pozvani na paze na "obične stvari koje nalikuju na komponenete za improvizirane eksplozivne naprave".

Bilten TSA koji ima 13 poglavlja prvi je na internetu objavio ABC, a jedan neimenovani savezni dužnosnik potvrdio je njegovu autentičnost agenciji AP.

"Tu ne postoji vjerodostojna, specifična prijetnja", izjavila je u
utorak glasnogovornica TSA Ellen Howe, dodajući kako "ne treba paničariti" jer TSA stalno izdaje slične biltene. TSA je kasnije na svojoj web stranici objavila kako je u posljednjih šest mjeseci izdala 90 sličnih biltena.

Glasnogovornik ministarstva domovinske sigurnosti Ross Knocke opisao je upozorenje kao najnoviju kopiju rutinskog obavještajnog biltena za radnike TSA, namještenike zračnih luka i pripadnike službi sigurnosti.

U biltenu se među ostalim kaže kako je procjenom FBI-a i ministarstva domovinske sigurnosti utvrđeno da su teroristi izvodili različite probe i simulacije prije ranijih napada, uz navođenje primjera napada od 11. rujna 2001. na WTC u New Yorku i Pentagon, napada od 7. srpnja 2007. na metro u Londonu, londonsku zavjeru od 2. kolovoza 2006. za rušenje transatlantskih letova i zavjeru s Filipina iz 1994. za rušenje više zrakoplova nad Pacifikom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene