Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka administracija jučer je objavila hitne mjere potpore za dvije najveće hipotekarne financijske kuće u zemlji, Freddie Mac i Fannie Mae, povezane s državom, koje jamče gotovo polovicu stambenih kredita u SAD u vrijednosti koja premašuje pet bilijuna dolara.


Planom je predviđeno da Kongres proširi postojeće linije kreditiranja za Freddie Mac i Fannie Mae, te omogući ministarstvu financija da otkupljuje obveznički kapital tih kompanija ako se ukaže potreba, izvijestili su američki poslovni mediji.

Vezani članci Sindikati i vlada nastavili pregovore o kolektivnom ugovoru Nastavljeni pregovori o kolektivnom ugovoru: "Očekujemo da na sljedećem sastanku sindikati izađu s konkretnijim zahtjevima" Lina Axelsson Kihlblom U Švedskoj prvi put transrodna osoba postala ministrica

Vrijednost dionica Freddie Mac and Fannie Mae prošloga je tjedna pala gotovo 50 posto, uslijed bojazni od njihove moguće nesolventnosti.

"Fannie Mae i Freddie Mac igrali su središnju ulogu u našem stambenom financijskom sustavu i moraju to nastaviti činiti i dalje, u sadašnjem obliku kao dionička društva", izjavio je u nedjelju ministar financija Henry Paulson.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino naglasila je kako je potpora Fannie Mae i Freddie Mac "posebno važna u sadašnjem trenutku korekcije stambenog tržišta".

Američka središnja banka - Federalne rezerve (FED) - najavila je da će Fannie Maeu i Freddie Macu posuditi dodatna sredstva ako bude potrebno.

Te dvije tvrtke, koje je krajem 30-ih godina osnovala država da se omogući kupovina kuća ili stanova siromašnijim građanima, danas osiguravaju stambene kredite ili jamče hipoteke i druge kreditne pakete.

Kao preuzimatelji hipoteka, Fannie Mae i Freddie Mac moraju isplatiti kredite bankama kada kućevlasnici počnu kasniti s plaćanjem, što u SAD-u poprima sve šire razmjere.

Freddie Mac danas bi trebao prodati tri miljarde svog kratkoročnog duga, što će biti ključni test povjerenja bankarskog sustava u tu tvrtku.

Financijsko tržište u SAD-u, danas očekuje i rasplet oko kalifornijske hipotekarne kuće IndyMac, koju su u petak preuzele savezne vlasti, što bi mogao biti drugi najveći bankovni kolaps u povijesti SAD, no za ponedjeljak je najavljeno otvaranje svih podružnica IndyMac banke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju