Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova relacija odnosa

SAD više nije "prijatelj" u izbornom programu Angele Merkel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel u svom su programu izborne kampanje izostavili riječ "prijatelj" u opisu odnosa sa Sjedinjenim Državama.

Prije četiri godine u zajedničkom programu njezinog demokršćanskog CDU-a i bavarske sestrinske stranke CSU, SAD je opisan kao "najvažniji prijatelj" Njemačke izvan Europe.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Program iz 2013. "prijateljstvo" s Washingtonom opisao je i kao "temeljni kamen" njemačkih međunarodnih odnosa i govorio je o jačanju transatlantskih gospodarskih odnosa kroz uklanjanje trgovinskih barijera.

No riječi "prijatelj" i "prijateljstvo" nema u posljednjem predizbornom programu pod nazivom "za Njemačku u kojoj svi živimo dobro i sretno" koji su Angela Merkel i čelnik CSU-a Horst Seehofer predstavili u ponedjeljak.

Umjesto toga Sjedinjene Države opisane su kao "najvažniji partner" Njemačke izvan Europe.

Opći izbori u Njemačkoj održat će se 24. rujna.

Promjena u izboru riječi pokazuje koliko su se odnosi Berlina i Washingtona pogoršali otkako je Donald Trump u siječnju ušao u Bijelu kuću.

On je ustrajno negativno govorio o njemačkom trgovinskom suficitu u odnosu s SAD-om, optuživao Berlin i druge europske partnere da duguju "golemu količinu novaca" NATO-u i izazvao nezadovoljstvo zapadnih partnera prošlomjesečnom odlukom da istupi iz Pariškog sporazuma o klimi.

Tijekom svoje predizborne kampanje Trump je rekao da Merkel "uništava" Njemačku svojim migracijskim politikama koje je nazivao suludima.

Prošlotjedno istraživanje Pew Research Centra pokazalo je da danas samo 35 posto Nijemaca ima dobro mišljenje o SAD-u, a na kraju mandata Baracka Obame bilo ih je 57 posto. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene