Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države uvele su strože mjere sigurnosti za prtljagu u putničkim zrakoplovima nakon terorističke bombaške urote koja je skovana u Jemenu.


Svaki teret koji je označen kao 'visoko rizičan' bit će zabranjen, uključujući tonere za printer teže od 454 grama, u prtljazi koja se predaje za teretni prostor i onoj koja se unosi u kabinu zrakoplova, na domaćim letovima i međunarodnim letovima za SAD.

Vezani članci Osiguranje od potresa Hrvati na osiguranje godišnje troše 250 eura, tri puta manje od europskog prosjeka PR S ljetnim putovanjima krenula je i HAK kampanja

>> SAD razmjestio bespilotne letjelice u Jemenu za napade na Al-Kaidu

Teret označen 'visoko rizičnim' bit će dodatno skeniran, a međunarodni poštanski paketi bit će pojedinačno skenirani i moraju imati ovjeru registrirane poštanske službe.

Prema novim pravilima, SAD je zabranu ulaza tereta iz Jemena proširio i na teret iz Somalije. Obamina administracija surađuje sa zrakoplovnim tvrtkama na planu osiguranja brže dostave teretnica (dokumenti u teretnom prometu) vlastima, kako bi se omogućilo dodatno vrijeme za pregled sadržaja pošiljke prije nego što zrakoplov stigne u SAD, rekla je ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano.

'Kao i uvijek, sigurnost i zaštita Amerikanaca naš su prioritet', rekla je Napolitano u priopćenju. Američki, europski i jemenski istražitelji surađuju kako bi otkrili više pojedinosti o terorističkoj uroti koja je spriječena prošloga mjeseca, ali je izazvala međunarodnu paniku. (Hina)