Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imigrantska prijevara

Pronađena nova srebrenička grobnica, u SAD-u uhićen Srbin povezan s genocidom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U završenoj ekshumaciji žrtava na lokalitetu Kaldrmica u BiH pronađena je nova grobnica za koju se misli da je povezana sa Srebrenicom.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

'Prema našim informacijama, najvjerovatnije se radi o srebreničkim žrtvama iz 1995. godine. Na ovom lokalitetu gdje su pronađena tijela pronađeno je i mnoštvo čahura', rekli su istražitelji koji su pronašli ostatke 20 tijela.

Istovremeno, u Milwaukeeju je uhićen 46-godišnji Bosanski Srbin kojeg američko tužiteljstvo tereti za imigracijsku prijevaru, jer ga se sumnjiči da je sudjelovao u osvajanju Srebrenice.

Američki tužitelji ga terete da je lagao kako bi dobio izbjeglički status u SAD-u, navodeći da je zatajio službovanje u policijskim snagama Republike Srpske koje su sudjelovale u pokolju 8,000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici, prvom genocidu počinjenom u Europi nakon II. svjetskog rata.

>> Obama produljio porezne olakšice najbogatijim Amerikancima

Mlađen Cvijanović, koji navodno živi u Milwaukeeju od 2003., optužen je u srijedu za imigracijsku prijevaru. Bude li proglašen krivim, očekuje ga kazna do 10 godina zatvora i vjerojatna deportacija, izvijestili su u utorak američki mediji. Njegov odvjetnik, Jeffrey Jansen, izjavio je u srijedu kako su tužitelji u Milwaukeeju odgodili Cvijanovićevo izvođenje pred sud od utorka do petka kako bi osigurali vrijeme za kontakte s tužiteljima u Bosni i Hercegovini.

Bio pripadnik policije RS-a od 1993.

'Bit će određenih napora da ga se deportira natrag u inozemstvo', izjavio je Jensen. Tužitelji navode da je Cvijanović lagao u zahtjevu iz svibnja 2002. o nekoliko stvari, uključujući, gdje je rođen i gdje je službovao u vojsci. Cvijanović je naveo da je iz Kaknja, a zapravo je iz Zenice, dok je kao služenje u vojsci naveo samo redovan vojni rok 1984. do 1985.

Prema podacima Ujedinjenih naroda i bosanskih policijskih snaga Cvijanović se 1993. pridružio policiji bosanskih Srba i sa 29 drugih članova svoje postrojbe pomagao je vojnim snagama bosanskih Srba tijekom osvajanja Srebrenice srpnja 1995.

Ne može se smatrati izbjeglicom

Grada i okolica bili pod pod navodnom zaštitom UN-a tijekom rata, no nizozemski kontigent UN-a nije pružio nikakav otpor snagama bosanskih Srba koje su ušle u grad 12. srpnja 1995. U idućih pet dana i noći Srbi su izvodili masovna pogubljenja zarobljenih vojno sposobnih bošnjačkih muškaraca i dječaka. U konačnici je ubijeno i pokopano u masovne grobnice oko 8.000 zarobljenika, što je najgori pokolj civila u Europi od Drugog svjetskog rata.

Tužitelji kažu kako je Cvijanović rekao istražiteljima da je njegova jedinica bila dodijeljena gradu Konjević Polju, kraj Srebrenice, sedam dana u srpnju 1995. kako bi zaustavili Muslimane da prolaze kroz to područje. Dokumenti ne upućuju da se Cvijanović sumnjiči za ubojstva. Prema zakonima SAD-a, svatko tko je naredio, poticao, pomagao ili na drugi način progonio bilo koje osobe zbog svoje rase, vjere ili nacionalnosti ne može se smatrati izbjeglicom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene