Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriv po svim točkama optužnice

Bivši psihijatar osuđen na smrt!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši psihijatar u američkoj vojsci Nidal Hasan osuđen je u srijedu na smrt zbog ubojstva 13 osoba 2009. u vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu, priopćila je predsjednica porote.

Trinaest članova vojne porote koja je zasjedala na vojnom sudu u toj bazi jednoglasno je odlučilo dosuditi smrtnu kaznu Nidalu Hasanu, nakon dva sata vijećanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Žao mi je, ne osjećam se dobro' Ženu ubojice iz vojne baze policija ispitivala cijelu noć Slika nije dostupna Obama: Slomljeni smo Pokolj u vojnoj bazi: U pucnjavi ranjeno 16, a ubijene 4 osobe

>> Podivljali psihijatar proglašen krivim za ubojstvo 13 američkih vojnika!

Pukovnik američke vojske čije ime nije objavljeno, a koji je predsjedao porotom, rekao je da će osuđenik biti izbačen iz vojske i da će mu se obustaviti sva plaćanja. Prošlog tjedna porota ga je proglasila krivim po 45 točaka optužnice.

Ovo je prva smrtna kazna od 2005. izrečena nekom vojniku. Te godine je bivši narednik Hasan Akbar osuđen na smrt zbog ubojstva dvojice vojnika u napadu ručnom bombom u Kuvajtu 2003. Žalba zbog psihičkih smetnja još je u postupku.

Nakon 52 godine...

Ako se Nidala Hasana pogubi, bit će to prvo izvršenje smrtne kazne nad vojnikom u zadnje 52 godine, pišu američki mediji. Pogubljenja vojnika su rijetka u SAD-u jer zahtijevaju predsjednikovo odobrenje.

Hasan, za kojeg smatraju da pripada Al Kaidi, ali djeluje samostalno, više puta je priznao da je ubio 12 vojnika i jednog civila te ranio desetke ljudi u Fort Hoodu 5. studenoga 2009. kako bi spriječio vojnike da sudjeluju u ratu u Afganistanu i u Iraku koji smatra 'nezakonitim'.

Vojni tužitelj Steven Henricks rekao je da je Hasan, koji je čekao odlazak u Afganistan, mislio kako ubijanjem vojnika 'izvršava svoju zadaću u ime džihada'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene