Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama oštro osudio nuklearnu probu

'SAD treba zaustaviti Sjevernu Koreju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je oštro osudio nuklearnu probu i lansiranje projektila Sjeverne Koreje, kao 'prijetnju miru i sigurnosti u svijetu i kršenje međunarodnog prava', te najavio odlučnu akciju SAD-a i međunarodne zajednice.

'Nuklearni program Sjeverne Koreje i program balističkih projektila velika su prijetnja miru i sigurnosti u svijetu i ja oštro osuđujem njihovu bespravnu akciju', rekao je Obama u izjavi za medije. Sjevernokorejske akcije, po njegovim riječima, ugrožavaju narode sjeveroistočne Azije, drsko su kršenje međunarodnog prava i protivne su obvezama koje je preuzeo Pjongjang.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Akrobatski let Krila Oluje i Red Arrows nad Zadrom akrobacijski letovi Letačke skupine Krila Oluje i Red Arrows danas lete iznad jedne županije

'SAD i međunarodna zajednica kao odgovor moraju poduzeti akciju. Put je jasan, Sjeverna Koreja ranije se obvezela prekinuti svoj nuklearni program, umjesto da poštuje tu obvezu, ona ju je odlučila ignorirati', kazao je Obama. Naglasio je da su akcije Pjongjanga udarac rezolucijama Vijeća sigurnosti UN, te da Sjeverna Koreja njima produbljuje svoju izolaciju i poziva na jači međunarodni pritisak.

>> Nuklearni pokus izazvao potres

Američki je predsjednik naglasio da su Rusija i Kina, kao i američki saveznici Južna Koreja i Japan, u svojim današnjim reakcijama pokazali kako su došli do istog zaključka, da 'Sjeverna Koreja prijetnjama i ilegalnim oružjem neće steći sigurnost i poštovanje'. Najavio je da će SAD u suradnji s prijateljima i saveznicima zaustaviti takvo ponašanje i udvostručiti napore za uspostavu strožeg međunarodnog režima neproliferacije, koji će sve zemlje morati poštovati. 'SAD neće oklijevati u odlučnosti da zaštiti svoj narod i mir i sigurnost u svijetu', zajamčio je Obama.

NATO osudio 'provokativni čin' Sjeverne Koreje

Veleposlanici 28 zemalja članica NATO-a osudili su u ponedjeljak nuklearni pokus Sjeverne Koreje ocijenivši da je riječ o 'provokativnom činu', te zatražili od Pjongjanga da ispuni svoje međunarodne obveze.

'Te neodgovorne akcije Pjongjanga predstavljaju ozbiljan izazov miru, sigurnosti i stabilnosti u pacifičkoj Aziji i naišle su na opću osudu međunarodne zajednice. Taj provokativni čin događa se u razdoblju kada međunarodna zajednica ozbiljno razgovora o važnim novim koracima u globalnom nadzoru naoružanja, razoružanja i sprečavanju širenja oružja', stoji u priopćenju Sjevernoatlantskog vijeća, najvišeg političkog tijela NATO-a, koje čine veleposlanici zemalja članica.

'Sjevernoatlantsko vijeće poziva Sjevernu Koreju da u potpunosti provede sve odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i eliminira svoje nuklearno oružje i s njim povezane programe na potpun, provjerljiv i nepovratan način. Pozivamo Pjongjang da se suzdrži od daljnjih akcija koje bi mogle pridonijeti jačanju napetosti. Savez će sa dubokom zabrinutošću nastaviti pratiti daljnji razvoj situacije", dodaje se u izjavi Sjevernoatlantskog vijeća.

 

Ahmadinedžad protiv daljnjih pregovora o nuklearnom programu

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad odbacio je  svaku mogućnost da o iranskom nuklearnom programu razgovara sa svjetskim velesilama koje su Teheranu predložile nastavak dijaloga o toj temi. 'Već smo rekli da o iranskom nuklearnom pitanju nećemo razgovarati izvan IAEA-e', Međunarodne agencije za atomsku energiju, rekao je Ahmadinedžad na tiskovnoj konferenciji.

Šest velesila (Sjedinjene Države, Francuska, Kina, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) koje pokušavaju natjerati Iran da prekine raditi na nuklearnom programu, očekivale su odgovor na svoju ponudu koju su iznijele početkom travnja da se sastanu s Teheranom. No za Ahmadinedžada je 'nuklearno pitanje završeno' i svaki dijalog izvan IAEA-e odnosio bi se 'samo na sudjelovanje u rješavanju svjetskih pitanja' i na način kako osigurati mir u svijetu.

(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene