Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nikud s mrtve točke

SAD-u prijeti dužnička kriza: Propao novi pokušaj dogovora Obame i republikanaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama i kongresni republikanci na sastanku u četvrtak nisu pronašli put kako bi se maknuli s mrtve točke po pitanju zaduženosti i blokade vlade, izvijestila je Bijela kuća.

Jednoiposatni razgovor Obame i čelnika republikanaca u Predstavničkom domu američkog Kongresa u službenom je priopćenju opisan kao dobar sastanak na kojemu je predsjednik Predstavničkog doma John Boehner pojasnio prijedlog svoje stranke o kratkoročnom produljenju praga zaduženosti.

Pročitajte i ovo Donald Trump Opet će se kandidirati Bijela kuća traži od republikanaca da osude Trumpove izjave: "Zakleli su se braniti Ustav..." Slika nije dostupna Prozvao njihovog vođu Obama republikancima: Opsjednuti ste rušenjem Obamacarea

>> Američka uprava i dalje u blokadi: Tko je politički profitirao?

'Nakon rasprave o mogućim putevima prema naprijed nikakva određena odluka nije donesena', navodi Bijela kuća u priopćenju. Dodaju i da predsjednika Obamu raduje kontinuirani napredak na obje strane. Reuters javlja da je vođa republikanaca u Predstavničkom domu Eric Cantor proračunski sastanak ocijenio vrlo korisnim. No, prenose i tvrdnje New York Timesa da je Obama odbio republikanski plan jer ne bi ponovno otvorio saveznu vladu.

Nakon povratka na Capitol iz Bijele kuće Cantor je novinarima kazao da je sastanak bio 'vrlo koristan' te da će se razgovori nastaviti večeras po lokalnom vremenu. 'Nadam se da ćemo imati jasniji put naprijed', kazao je Cantor, okružen drugim republikanskim čelnicima.

Republikanci su u četvrtak predložili da se za nekoliko tjedana odgodi rok do kojeg bi trebalo podići prag zaduženosti zemlje kako bi se izbjegao stečaj i pozvali predsjednika Obamu na pregovore o okončanju desetodnevne blokade vlade.

Boehner je najavio da će uskoro biti organizirano glasovanje o 'privremenom' podizanju praga zaduženosti zemlje u zamjenu za otvaranje pregovora o proračunu i reformi socijalnih programa, poput mirovinskog.

Bijela kuća je ranije kazala da će prijedlog razmotriti i najavila da će se Obama s republikanskim čelnicima Predstavničkog doma sastati u četvrtak popodne po mjesnom vremenu te da će se odvojeno sastati i s demokratskim te republikanskim senatorima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene