Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički manevar

Boehner će tužiti Obamu za prekoračenje ovlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republikanski predsjednik američkog Zastupničkog doma John Boehner rekao je u srijedu da će na sudu podići tužbu protiv predsjednika Baracka Obame zbog prekoračenja ovlasti, javile su novinske agencije.

Demokratski saveznici Baracka Obame shvaćaju ovu najavu kao politički manevar nešto više od četiri mjeseca prije parlamentarnih izbora u SAD-u na kojima se republikanci nadaju da će odnijeti prevagu i u drugom domu Kongresa, Senatu.

Pročitajte i ovo Vukovi Skupa tužba Tužio državu za 5300 eura jer mu je psa rastrgao vuk: Dobio je odštetu, ali zbog presude će zasigurno požaliti Slika nije dostupna Govor o stanju nacije VIDEO: Pogledajte kako je Obama 'spustio' republikancima u Kongresu

Boehner je rekao da je tužba iz Zastupničkog doma usmjerena na zaštitu ustavnih prava Kongresa i da Obama zanemaruje zakone koje on donese. "Ustav jasno kaže da je predsjednikova zadaća dosljedno provoditi zakone", rekao je Boehner na tiskovnoj konferenciji. "Mislim da predsjednik nije dosljedno provodio zakone".

Irak od SAD- a zatražio zračne udare, Obama to ne isključuje

"Kongres ima posao koji mora obaviti, kao i predsjednik. Ako između zakonodavne i izvršne vlasti postoji sukob, onda je naša dužnost, mislim, da branimo tu ustanovu", kazao je. Odbio je reći koje će akcije koje poduzeo Obama dovesti u pitanje u tužbi i zanijekao da cilja na postupak opoziva protiv predsjednika.

Republikanci predbacuju Obami niz izvršnih uredaba koje, po njihovoj ocjeni, izlaze iz okvira njegovih zakonskih ovlasti, napose one o prekidu izgona mnoge djece koja su u SAD ušla ilegalno i o rokovima provedbe nekih poglavlja zakona o reformi zdravstvenog sustava.

Nedavno su parlamentarni zastupnici kritizirali razmjenu petorice talibanskih zarobljenika za američkog vojnika Bowea Bergdahla u Afganistanu, o kojoj Kongres nije bio obaviješten, što zakon predviđa.

Budući da je Kongres bio paraliziran unutarnjim podjelama, Obama je odlučio djelovati uredbom na poljima na kojima je to moguće. Tako je povećao minimalnu plaću zaposlenicima savezne države i kani zabraniti diskriminaciju po seksualnoj orijentaciji i "rodnom identitetu" u tvrtkama koje pružaju usluge saveznoj državi.

"Ne samo da predsjednik redovito zanemaruje zakon, on se hvališe time i svojom spremnošću da ih jednostrano mijenja", rekao je Boehner dodajući kako su ove uredbe rezultirale "drskošću i nesposobnošću" administracije. Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest odgovorio je na Boehnerovu najavu rekavši da bi takvu tužbu financirali porezni obveznici i da je ne bi poduprla većina Amerikanaca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene