Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasljednica Katrine

SAD: Tropska oluja Katia na putu da postane uragan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tropska oluja Katia dobija na snazi dok se brzo kreće preko Atlantika i mogla bi doseći snagu uragana, objavio je američki Nacionalni centar za uragane iz Miamija.

Oko 11 sati po srednjoameričkom vremenu (17:00 po srednjoeuropskom), Katie se nalazila oko 1700 km zapadno od Zelenortskog otočja, s vjetrom brzine do 105 km/h, a kretala se u smjeru zapad-sjeverozapad brzinom od 34 km/h, izvijestio je CNN. Katia će postati uragan kategorije 1 kada vjetar postigne snagu od 120 km/h.

Metorolozi prognoziraju da će Katia postati veliki uragan s vjetrovima iznad 175 km/h u prvim satima nedjelje, kada bi se njezino središte trebalo nalaziti sjeverno od karipskog otočja Leeward, istočno od Potrorika. Oni ističu kako je još uvijek prerano predvidjeti hoće li Katia ugroziti američko kopno.

Katia je oluja čije je ime zamijenilo Katrinu na popisu imena atlantskih uragana koji se ponavlja svakih šest godina, pa se tako ove godine ponovo koriste imena iz 2005. godine. Ime oluje odlazi u mirovinu ako se koristilo za uragan koji je uzrokovao velike štete, kao je to Katrina učinila New Orleansu i priobalju Meksičkog zaljeva 2005.

'Jedini put kada se mijenjaju imena događa se u slučaju kada je oluja bilo toliko smrtonosna ili nanijela tolike štete da bi buduće korištenje njezinog imena za drugu oluju bilo neprikladno zbog očitih razloga osjetljivosti', navode iz centra za uragane.

Prognostičari su predvidjeli vrlo aktivnu atlantsku sezonu uragana 2011. godine, s između osam i 10 uragana, više od preosječnih šest do sedam, u razdoblju od lipnja do studenoga.Kraj kolovoza i početak rujna vrhunac su sezone atlantskih uragana.

Istočna obala SAD-a od Sjeverne Karoline na jugu do Vermonta na sjeveroistoku još trpe poplave i prekide opskrbe strujom kao posljedice uragana Irene koji je poharao to područje prošloga vikenda, usmrtivši najmanje 40 osoba i nanijevši štete preko sedam milijardi dolara. (Hina)

 

Pročitajte i ovo Olujno nevrijeme u Grčkoj (Foto: AFP) Poplave, tornado i snažan vjetar Najmanje troje nestalih: Mediteranski uragan poharao Grčku, dijelovi zemlje paralizirani Posljedice uragana Florence (Foto: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP) Dramatične snimke spašavanja Nakon uragana Florence stanovnicima prijete katastrofalne poplave, najmanje 13 mrtvih

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene