Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Planirao više napada

SAD stavio čečenskog vođu Doku Umarova na popis terorista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države stavile su vođu čečenskih pobunjenika Doku Umarova, koji vodi skupinu Kavkaski Emirati, na popis terorista i osoba koje pružaju potporu terorizmu, što će pomoći da se smanji dotok financijske i druge pomoći Umarovu, priopćio je State Department.

Pojava Umarova kao vođe čečenske pobune ojačala je podjelu između nacionalnih separatista i radikalnih islamista te dovela do pokreta koji teži stvaranju islamskih Emirata Kavkaza s Umarovom kao emirom, navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Oštećenja u luci Ploče (Foto: dnevnik.hr) - 2 Havarija u Pločama Tanker s 27.000 kubika nafte razvalio pristanište, za dlaku izbjegnuta katastrofa nesagledivih razmjera Slika nije dostupna Sve više problema Stiže novi udarac Islamskoj državi

Umarov je preuzeo odgovornost za planiranje više napada u Rusiji i na Kavkazu, a nedavno je priznao umiješanost u iskliznuće vlaka Nevsky Express 2009. u kome je poginulo 28 osoba, te bombaški napad u moskovskoj podzemnoj željeznici 2010., sa 40 žrtava.

‘Stavljanje Umarova na popis izravni je odgovor na prijetnju koju on predstavlja za SAD i Rusiju’, rekao je veleposlanik Daniel Benjamin, koordinator State Departmenta za protuterorizam.

‘Nedavni napadi koje su počinili Umarov i njegovi operativci pokazuju globalnu prirodu problema terorizma s kojim se danas suočavamo. Solidarni smo s ruskim narodom u našoj osudi tih terorističkih djela’, dodao je Benjamin. U priopćenju se ističe odlučnost SAD-a da se onesposobi i porazi Umarovova mreža.

Amerikanci su odluku o stavljanju Umarova na popis terorista donijeli dan uoči susreta predsjednika Baracka Obame s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom u Bijeloj kući. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene