Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dok ne zaustave tlačenje svoga naroda

SAD sprema nove sankcije Iranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki kongres uskoro bi mogao donijeti nove, pooštrene sankcije Iranu, nakon što su Senat i Predstavnički dom u ponedjeljak postigli kompromis o novom zakonu o sankcijama.

Ukoliko se usvoji zakonski prijedlog, novim će se sankcijama pojačati pritisak Sjedinjenih Država i Europske unije na zemlje koje nastavljaju kupovati iransku naftu, što bi u konačnici trebalo odvratiti Iran od proizvodnje nuklearnog oružja.

'Proširene energetske sankcije sadržane u ovom ključnom zakonu učinkovito stavljaju na crnu listu iranski energetski sektor i svakoga tko ima s njim posla', izjavila je Ileana Ros-Lethinen, republikanska predsjednica vanjskopolitičkog odbora.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

>> Da se ne ponovi Irak: 'Sirija mora ostati vojno stabilna'

Iran tvrdi da razvija nuklearni program u civilne svrhe. Iransko gospodarstvo pati zbog sankcija, a iranska proizvodnja nafte pala je na najnižu razinu od 1988. godine.

'Dok (iranski čelnici) ne razjasne svoj nuklearni program, dok ne zaustave tlačenje svoga naroda i potporu terorističkim aktivnostima, suočavat će se sa sve većom međunarodnom izolacijom i sve većim gospodarskim i diplomatskim pritiskom', izjavio je Tim Johnson, demokratki predsjednik senatskog odbora za bankarstvo.

Prema Johnsonovim riječima, novi zakonski prijedlog uključuje nove sankcije na prodaju svih vrsta robe ili usluga iranskoj naftnoj i plinskoj industriji, uključujući i osiguranja i reosiguranja. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene