Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki kongres uskoro bi mogao donijeti nove, pooštrene sankcije Iranu, nakon što su Senat i Predstavnički dom u ponedjeljak postigli kompromis o novom zakonu o sankcijama.


Ukoliko se usvoji zakonski prijedlog, novim će se sankcijama pojačati pritisak Sjedinjenih Država i Europske unije na zemlje koje nastavljaju kupovati iransku naftu, što bi u konačnici trebalo odvratiti Iran od proizvodnje nuklearnog oružja.

'Proširene energetske sankcije sadržane u ovom ključnom zakonu učinkovito stavljaju na crnu listu iranski energetski sektor i svakoga tko ima s njim posla', izjavila je Ileana Ros-Lethinen, republikanska predsjednica vanjskopolitičkog odbora.

Vezani članci Slika nije dostupna Odobrene žešće sankcije Iranu! Slika nije dostupna Samouvjerenje Irana: EU će povući svoju odluku o sankciji

>> Da se ne ponovi Irak: 'Sirija mora ostati vojno stabilna'

Iran tvrdi da razvija nuklearni program u civilne svrhe. Iransko gospodarstvo pati zbog sankcija, a iranska proizvodnja nafte pala je na najnižu razinu od 1988. godine.

'Dok (iranski čelnici) ne razjasne svoj nuklearni program, dok ne zaustave tlačenje svoga naroda i potporu terorističkim aktivnostima, suočavat će se sa sve većom međunarodnom izolacijom i sve većim gospodarskim i diplomatskim pritiskom', izjavio je Tim Johnson, demokratki predsjednik senatskog odbora za bankarstvo.

Prema Johnsonovim riječima, novi zakonski prijedlog uključuje nove sankcije na prodaju svih vrsta robe ili usluga iranskoj naftnoj i plinskoj industriji, uključujući i osiguranja i reosiguranja. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.