Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon odlaska Asada

Da se ne ponovi Irak: 'Sirija mora ostati vojno stabilna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki tajnik za obranu Leon Panetta izjavio je kako bi vojne snage sirijske vlade trebale opstati nakon odlaska predsjednika Bašara al Asada, te upozorio na opasnost ponavljanja grešaka iz Iraka.

U razgovoru za televizijsku mrežu CNN za vrijeme boravka u Tunisu, Panetta je izjavio kako je za svaki mogući scenarij u Siriji nakon Asadova odlaska važno održanje stabilnosti. 'Smatram da je važno kad Asad ode, a otići će, pokušati očuvati stabilnost u toj zemlji', rekao je Panetta.

'Najbolji način da se sačuva taj oblik stabilnosti jest sačuvati koliko je moguće vojsku i policiju, kao i sigurnosne snage, i nadati se da one žele pretvorbu u demokratski oblik vlasti. To je ključno', pojasnio je Panetta.

Pročitajte i ovo Ruski sustav S-300 (Foto: Arhiva/AFP) U roku od dva tjedna Sirija će od Rusije dobiti moderan sustav protuzračne obrane Iljušin Il-20 (Foto: Arhiva/AFP) "U prijateljskoj vatri" Asad poslao telegram Putinu: "Žao nam je, greškom smo pogodili vaš avion"

>> Sirija: Alep pri kraju zaliha hrane i vode, očekuje se završna bitka

Upitan bi li sigurnosne snage trebale ostati netaknute nakon odlaska Asada ili bi ih se trebalo raspustiti, Panetta je ustvrdio kako je 'jako važno da ne učinimo iste greške kao u Iraku'.

Smatra se kako je odluka administracije bivšeg američkog predsjednika Busha o raspuštanju iračkih sigurnosnih snaga ubrzo nakon savezničke invazije 2003. dovela do velikih žrtava u građanskom ratu u Iraku. (Hina) 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene