Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potres procijenjene magnitude 5,0 pogodio je u nedjelju područje u blizini velikog naftnog čvorišta u američkoj saveznoj državi Oklahomi, oštetivši nekoliko zgrada, te su vlasti odlučile evakuirati dio stanovništva.


Epicentar potresa nalazio se 3,2 kilometra zapadno od Cushinga, gradića s oko 8000 stanovnika, čvorišta naftovoda i važne točke za isporuku nafte.

Vezani članci Policijska potjera Kolona policijskih automobila u filmskoj potjeri za dječakom koji je oteo školski bus i izazvao tri sudara Džavad Zarif (Foto: AFP) Iranski šef diplomacije: SAD ne brine bombardiranje djece u Jemenu njihovim oružjem, nego napad na rafinerije

Zasada nema dojava o ozlijeđenima niti o oštećenjima na naftnoj infrastrukturi, prema priopćenju nadležnih tijela Oklahome za sektor nafte i plina.

Gradske vlasti Cushinga izvijestile su da je dio grada evakuiran zbog curenja plina i inspekcija na infrastrukturi.

Potres spada među snažnije koji su u posljednje vrijeme zabilježeni u Oklahomi. Po tumačenju geologa, pojačana seizmička aktivnost povezana je s proizvodnjom energije i u posljednje vrijeme izaziva sve veću zabrinutost.

Prije otprilike dva mjeseca isto je područje pogodio potres magnitude 5,6, među najsnažnijima u tom dijelu SAD-a. Većina potresa prirodne su pojave, ali znanstvenici već dulje vrijeme pripisuju slabija podrhtavanja tla vađenju nafte i plina.

U geološkom istraživanju objavljenom prošle godine sveučilište savezne države Oklahome konstatiralo je da su potresi povezani s praksom ubrizgavanja otpadnih voda od proizvodnje nafte u tlo. Tek je manji dio tih aktivnosti povezan s tehnologijom hidrauličkog frakturiranja, napominju autori istraživanja. (Hina)