Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zapovjednik odjela za nuklearno oružje u bazi američkog zrakoplovstva u Montani podnio je ostavku, a devetorica časnika smijenjena su jer se otkrilo da je 91 osoba na dužnostima povezanim s lansiranjem raketa sudjelovala u prepisivanju testova, objavilo je zrakoplovstvo.


General Stephen Wilson, čelnik zapovjedništva za globalni napad u zračnim snagama rekao je kako je pukovnik Robert Stanley, zapovjednik 341. raketnog krila u zračnoj bazi Malmstromu u četvrtak podnio ostavku te da odlazi u mirovinu.

Vezani članci Gabrijela Žalac Provjerili smo gdje su i što rade ministri koji su zbog afera morali otići - neki griju nove fotelje, drugi pokrenuli vlastite biznise: "Kušajte pa procijenite" Slika nije dostupna Dozvolio učenicima korištenje mobitela pa se šokirao

Devetorica ostalih časnika, uglavnom pukovnici i potpukovnici smijenjeni su s dužnosti u bazi u kojoj je trećina od ukupno 450 američkih interkontinentalnih balističkih raketa. Bit će raspoređeni na druge poslove i prijeti im administrativna kazna poput službenog ukora.

VIDEO Upravljaju nuklearnim projektilima, a u slobodno vrijeme...

Po Wilsonovim riječima, korijen problema leži u tome što se u nuklearnoj bazi u Montani, kao i u ostatku zračnih snaga, zahtijeva savršenstvo koje vodi do prepisivanja testova ne bi li se ostvarili ti savršeni rezultati koje se smatra nužnima za napredovanje.

Riječ je o testiranju u učionici radi provjere znanja o izvođenju nuklearne misije i sigurnosnim postupcima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook