Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maksimalnom brzinom

SAD šalje nosač zrakoplova u pomoć Filipinima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar obrane Chuck Hagel naredio je slanje nosača zrakoplova USS George Washington na Filipine, kako bi sudjelovao u pomoći žrtva tajfuna, potvrdio je u ponedjeljak Pentagon informacije agencije Reuters, dodajući kako se dolazak nosača zrakoplova na Filipine očekuje za dva do tri dana.

U priopćenju Pentagona dodaje se kako je USS George Washington, s oko 5.000 članova posade i više od 80 zrakoplova, dobio zadaću da "najvećom brzinom" krene iz Hong Konga prema Filipinima. Nosač zrakoplova se nalazi u Hong Kongu, a očekuje se da će na Filipine stići za dva do tri dana, zajedno s drugim brodovima, među kojima su i raketne topovnjače i razarači.

Pročitajte i ovo Izraelsko bombardiranje pojasa Gaze Užas bez kraja U Gazi ubijeni humanitarni radnici: Dostavljali su hranu Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade"

>> FOTO Prema razorenim Filipinima ide nova tropska oluja

Uz to što zrakoplovi stacionirani na njemu mogu pružati pomoć diljem Filipina, pročišćavač vode na nosaču zrakoplova može proizvesti 1,5 milijuna litara svježe vode dnevno. "U skladu s potrebama, te brodovi i zrakoplovi bit će na raspolaganju za humanitarnu pomoć, opskrbu i medicinsku skrb kao podrška pokrenutim naporima (pomoći)", izjavio je glasnogovornik Pentagona George Little.

Osim šatora i higijenskih potrepština, hitno se šalje i 55 tona hrane za 20.000 djece i 15.000 odraslih za idućih pet dana. Iz Japana su poletjela i dva teretna zrakoplova KC-130J Hercules s oko 90 vojnika. Američko veleposlanstvo u Manili izdvojilo je 100.000 dolara za vodu i sanitarije.

Velika Britanije je najavila pomoć od 16 milijuna dolara, a osim lijekova, šatora, kanistera za vodu, higijenskog materijala, mreža za komarce i ostalih stvari, šalje i medicinsko osoblje. Australija je obećala pomoć u vrijednosti 9,3 milijuna američkih dolara, a Kanada pet milijuna dolara. Europska komisija je najavila pomoć od 11 milijuna dolara. Vatikan će za žrtve tajfuna izdvojiti četiri milijuna dolara, uz 150.000 dolara koje je kao prvi prilog dao papa Franjo i 134.000 dolara koje prilaže katolička dobrotvorna udruga Caritas.

Pomoći se pridružuje i Japan s pomoći u vrijednosti 10 milijuna dolara, a Tokio također šalje tim od 25 liječnika. Južna Koreja će izdvojiti pet milijuna dolara, a u pogođeno područje šalje i spasilačku ekipu od 40 ljudi. Novi Zeland će za Filipince pogođene prirodnom katastrofom izdvojiti 1,7 milijuna dolara. Indonezija šalje vodu, hranu, generatore i lijekove te logistički i medicinski tim. I Vijetnam, koji je i sam pogođen tajfunom, ali je pretrpio tek manju materijalnu štetu, ponudio je 100.000 dolara pomoći.

Liječnici bez granica šalju dodatnih 30 liječnika na teren, uz 200 tona medicinskog materijala i ostalih potrepština. Svjetski program za hranu (WFP) zrakoplovom će dostaviti 44 tone energetskih pločica, a slanju hrane, lijekova, šatorskih krila i ostalog materijala pridružuju se i Međunarodni odbor za spašavanje, UNICEF, UN-ova agencija za izbjeglice te Međunarodni Crveni križ i Crveni polumjesec koji su uputili apel za pomoć od skoro 100 milijuna dolara za idućih 18 mjeseci.

Spasilačke ekipe na Filipinima nastoje utvrditi puni opseg katastrofe što ju je u petak izazvao tajfun Haiyan, jedan od najsnažnijih koji je pogodio tu zemlju. Dužnosnici u Taclobanu, gradu koji je najteže pogođen tajfunom, izjavili su da bi samo u tome gradu broj mrtvih mogao iznositi 10.000.

U ponedjeljak je u Tacloban stiglo više američkih i filipinskih vojnih teretnih zrakoplova, a filipinsko ratno zrakoplovstvo od nedjelje ne u taj grad prevezlo oko 66 tona pomoći. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene