Obavijesti Video Pretražite Navigacija
priopćili iz ministarstva obrane

"Naložio sam pomicanje udarne skupine": SAD šalje bojne brodove i zrakoplove bliže Izraelu

Izraelska vojska u kod Ashkelona
Izraelska vojska u kod Ashkelona Foto: Afp
Sjedinjene Američke Države će poslati više bojnih brodova i zrakoplova bliže Izraelu u znak podrške, rekao je ministar obrane Lloyd Austin, a Washington vjeruje da je napad Hamasa možda motiviran željom da se poremeti normalizacija izraelsko-saudijskih odnosa

Borci palestinske islamističke organizacije Hamas su upali u gradove u Izraelu, koji se u subotu suočio s najsmrtonosnijim danom u proteklih nekoliko desetljeća. Izrael je u nedjelju uzvratio zračnim napadima na Palestince u Gazi, a poginulo je više stotina ljudi s obje strane. Sve veće nasilje prijeti izbijanjem novog rata na Bliskom istoku.

Ministar obrane Lloyd Austin je dodao da će SAD osigurati streljivo za Izrael te da će sigurnosna podrška krenuti u nedjelju. Pentagon će također poslati dodatne borbene zrakoplove u regiju, kazao je.

Američki predsjednik Joe Biden je izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu u nedjelju rekao da je dodatna pomoć za Izraelske obrambene snage na putu prema Izraelu te da će u narednim danima stići još više, objavila je Bijela kuća nakon telefonskog poziva između dvojice vođa.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić, vojni analitičar Gost Dnevnika Nove TV Vojni analitičar o sukobu na Bliskom istoku: "Očigledno je netko htio poslati veliku poruku. Bojim se odgovora, on će biti strašan i dug"

Austin je rekao da je naredio premještanje udarne skupine nosača zrakoplova Ford i brodove koji ga podupiru bliže Izraelu.

"Naložio sam pomicanje udarne skupine nosača zrakoplova USS Gerald R. Ford u istočni Mediteran", rekao je u priopćenju.

Napad Hamasa, započet u zoru u subotu, predstavlja najveći i najsmrtonosniji upad u Izrael otkako su ga Egipat i Sirija iznenada napale u pokušaju da vrate kontrolu nad teritorijem izgubljenim u Jomkipurskom ratu prije 50 godina.

"Ne bi bilo iznenađenje da je dio motivacije (za napad) možda bio ometanje napora da se zbliži Saudijsku Arabiju i Izrael, pored drugih zemalja koje se zanimaju za normalizaciju odnosa s Izraelom", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken za televiziju CNN ranije u nedjelju.

Hamas je u subotu rekao da je napad potaknut nečime što je nazvao eskalacijom izraelskih napada na Palestince na Zapadnoj obali, Jeruzalemu i izraelskim zatvorima.

Pročitajte i ovo Monika Maletić, vlasnica kuće Poziv Domagoja Mikića Prvi joj je susjed stup dalekovoda, a ako ga ne želi u dvorištu mora sama podmiriti troškove: "Ne želim platiti 150 tisuća eura da oni uklone iz mog dvorišta njihovo vlasništvo"

Vođa Hamasa Ismail Hanija je istaknuo prijetnje za jeruzalemsku džamiju Al-Aksu, nastavak izraelske blokade Pojasa Gaze i izraelsku normalizaciju sa zemljama u regiji.

SAD je u nedjelju rekao da bi napori za normalizaciju saudijsko-izraelskih odnosa trebali nastaviti unatoč napadu Hamasa.

"Smatramo da bi bilo u interesu obiju zemalja da nastave ići za tom mogućnošću", rekao je zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jon Finer za televiziju Fox News.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene