Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Rusija želi zavladati tržištem energije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija kani zatvoriti svjetsko tržište energije, rekao je u ponedjeljak jedan visoki američki dužnosnik, nakon dolaska američkoga potpredsjednika Dicka Cheneya u u Italiju.

"Činjenica je da Rusija svim silama želi, da tako kažemo, zatvoriti tržište, kao i mogućnosti tranzita energetskih proizvoda kroz Rusiju", rekao je taj dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Pročitajte i ovo Ulje skuplje od nafte - 5 Diljem Europe Ulje skuplje od nafte, probijena granica od 10 eura: "Nemam novca za domaće, preskupo je…" Ilustracija Biljna baza Francuska zabranjuje neke nazive za hranu: Na popisu je 21 stavka

"Oni hoće da sve ide kroz Rusiju, a mnogi od nas smatraju da je važno da postoje različiti način pristupa tim resursima. Nijedna zemlja ne bi smjela sasvim dominirati tom isporukom", rekao je.

Cheney je posjetio Azerbajdžan, Gruziju i Ukrajinu u znak potpore tim nekadašnjim sovjetskim republikama nakon rusko-gruzijskoga sukoba oko Južne Osetije. Taj je sukob američki potpredsjednik nazvao moskovskom "grubom agresijom na susjeda".

Europa i Sjedinjene Države žele sačuvati tranzitne pravce nafte i plina kroz istočnoeuropske zemlje koje se smatraju alternativom ruskom opskrbi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene