Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija kani zatvoriti svjetsko tržište energije, rekao je u ponedjeljak jedan visoki američki dužnosnik, nakon dolaska američkoga potpredsjednika Dicka Cheneya u u Italiju.


"Činjenica je da Rusija svim silama želi, da tako kažemo, zatvoriti tržište, kao i mogućnosti tranzita energetskih proizvoda kroz Rusiju", rekao je taj dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Vezani članci Kupnja namirnica, ilustracija S tržišta se zbog previše pesticida povlači još jedna namirnica Uzlet proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja - 7 Ova slavonska dvorišta nisu više prazna: Njihovu robu danas traže u luksuznim hotelima i trgovačkim lancima

"Oni hoće da sve ide kroz Rusiju, a mnogi od nas smatraju da je važno da postoje različiti način pristupa tim resursima. Nijedna zemlja ne bi smjela sasvim dominirati tom isporukom", rekao je.

Cheney je posjetio Azerbajdžan, Gruziju i Ukrajinu u znak potpore tim nekadašnjim sovjetskim republikama nakon rusko-gruzijskoga sukoba oko Južne Osetije. Taj je sukob američki potpredsjednik nazvao moskovskom "grubom agresijom na susjeda".

Europa i Sjedinjene Države žele sačuvati tranzitne pravce nafte i plina kroz istočnoeuropske zemlje koje se smatraju alternativom ruskom opskrbi.