Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Politički aktivist i borac za prava potrošača Ralf Nader najavio je danas da će se ponovo kandidirati na američkim predsjedničkim izborima, kao kandidat treće stranke, kritizirajući predsjedničke kandidate obiju stranka za povezanost s krupnim kapitalom.


Kao kandidat treće stranke, Nader je sudjelovao na predsjedničkim izborima 2000. i 2004. godine, pa njegova današnja najava nije dočekana s iznenađenjem.

Vezani članci Slika nije dostupna Miljenić o greškama zbog kojih misli da je SDP izgubio izbore Slika nije dostupna Vitalij Kličko odustao od kandidature za predsjednika Ukrajine

Kao kandidat stranke Zelenih 2000. godine osvojio je 2.7 posto glasova na nacionalnoj razini, a kao neovisni kandidat 2004. godine samo 0.3 posto glasova.

Gostujući u emisiji "Meet the Press" TV mreže NBC, Nader (73) je rekao da su Amerikanci razočarani i s Demokratskom i s Republikanskom strankom zbog petgodišnjeg rata u Iraku i slabljenja gospodarstva.

Porezna politika i naklonost Busheve administracije korporacijama dovele su mnoge Amerikance srednjih i slabijih prihoda u dugove.

"Uzmite taj okvir da se ljudi osjećaju zarobljeni, ušutkani, marginalizirani i omalovažavani", rekao je Nader. "Idite od Iraka, do Palestine i Izraela, od Enrona do Wall Streeta, od Katrine do nesposobnosti Busheve administracije, pa do urote demokrata da ga ne zaustavljaju kod rata u Iraku, niti kod poreznih olakšica".

"U tom kontekstu, odlučio sam se natjecati za predsjednika", kazao je Nader.

Kao pisac, publicist, radikalni politički aktivist, borac za prava potrošača i zagovornik zaštite okoliša, Nader je prisutan u javnom životu SAD-a već deseljećima, a od 1992. igra i manju ili veću ulogu u utrkama za Bijelu kuću.

Mnogi demokrati i danas mu pripisuju suodgovornost za

poraz Al Gorea od Georgea W. Busha na izborima 2000., kada je sudskim putem odlučivano o pobjedniku ključnih izbora na Floridi, koji su s par stotina glasova razlike pripali Bushu, dok je Nader dobio 100.000 glasova.

Republikanski predsjednički kandidat Mike Huckabee je izjavio kako su Naderove ranije kandidature pokazale da obično uzima glasove demokratima, te da stoga "republikanci pozdravljaju njegov ulazak u utrku".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju