Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Da se ne zaboravi

Sveto mjesto za Amerikance otvoreno u New Yorku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muzej je praktički pod zemljom, sadrži i osobne predmete poginulih, a stajao je 700 mil. dolara.

Američki predsjednik Barack Obama, obitelji preživjelih, vatrogasci i pripadnici ostalih službi za spašavanje koji su pritekli u pomoć prilikom terorističkih napada 2001. na tornjeve blizance, okupili su se u četvrtak u New Yorku na svečanosti otvaranja muzeja 11. rujna nedaleko od mjesta nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra (WTC).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hit društvenih mreža VIDEO Još jedna Obamina snimka obišla svijet, pogledajte zašto Slika nije dostupna Amerikanci obilježili 10 godina napada na SAD 'Dao si mi život i želio bih da možemo skupa u njemu uživati'

Obama je otvaranje Nacionalnog memorijalnog muzeja 11. rujna popratio riječima da se radi o 'svetom mjestu iscjeljenja i nade' te poručio da niti generacije koje još nisu rođene 'neće nikada zaboraviti' 11. rujna.

'Ništa nas ne može slomiti, ništa ne može promijeniti ono što jesmo - Amerikanci. Oni koje smo izgubili žive u nama, narod će im odati počast sada i zauvijek', rekao je Obama. Također je kazao da odaje počast 'istinskom duhu 11. rujna: ljubavi, suosjećanja i požrtvovnosti'.

Obama je prije inauguracije obišao muzej s nekoliko tisuća eksponata - fotografija poginulih, osobnih predmeta žrtava i dijelova tornjeva blizanaca WTC-a - u pratnji supruge Michelle te Billa i Hillary Clinton. Muzej je najvećim dijelom pod zemljom, a za javnost će u potpunosti biti otvoren 21. svibnja.

New York napokon otvara Muzej 11. rujna

Obama je muzej stavio uz bok Gettysburgu, Pearl Harbouru i Vijetnamskom memorijalnom groblju. Bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg je kazao da je muzej 'podsjetnik nama i budućim generacijama da sloboda nosi veliku odgovornost'. Uz njega su bili i gradonačelnik iz doba napada Rudy Giuliani, sadašnji gradonačelnik Bill de Blasio i glumac Robert De Niro.

Muzej je koštao oko 700 milijuna dolara i tijekom šest dana će biti otvoren 24 sata samo za obitelji žrtava i spasioca.

U napadu na WTC je poginulo 2.983 ljudi, a počast prilikom otvaranja muzeja iskazana je i za šestero poginulih u prvom napadu na WTC 26. veljače 1993. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene