Kim Jong Un (Foto: AFP)
Kim Jong Un (Foto: AFP)

Sjedinjene Američke Države Kini su predložile donošenje rezolucije o pooštrenju sankcija Sjevernoj Koreji i nadaju se brzom glasovanju o njoj u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, rekao je Reutersu u utorak zapadni diplomat.


Visoki dužnosnik administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa potvrdio je kako su u tijeku pregovori o novoj UN-ovoj rezoluciji, ali je dodao kako još nema dogovora.

Pojedinosti nacrta koji je prošli tjedan predan Kini nisu dostupne, ali Sjedinjene Države žele pojačati globalne sankcije kako bi pritisnule Sjevernu Koreju da odustane od vojnog programa usmjerenog na izradu raketa s nuklearnim punjenjem, koje mogu dosegnuti SAD-ov teritorij.

Među koracima koje žele Amerikanci su pooštravanje ograničenja opskrbe Sjeverne Koreje naftom i naftnim prerađevinama, koja je ograničena ranije donesenim UN-ovim sankcijama na dva milijuna barela godišnje.

Kina, koja opskrbljuje Sjevernu Koreju većim dijelom njezinih potreba za naftom, poduprla je ta ograničenja, ali se usprotivila američkim zahtjevima da potpuno prekine opskrbu.

Sjedinjene Američke Države također su pozvale Vijeće sigurnosti UN-a da na crnu listu uvrsti 10 brodova koji su, po američkim spoznajama, zaobilazili sankcije Sjevernoj Koreji, doznaje Reuters.

Ti su brodovi, kako pokazuju Reutersu dostupni dokumenti, prevozili naftne derivate do sjevernokorejskih brodova ili transportirali sjevernokorejski ugljen, što je protivno postojećim UN-ovim sankcijama.

Ranije u utorak Kina je reagirala na najavu nove američke strategije nacionalne sigurnosti koja je obilježila Peking kao konkurenta koji želi testirati američku moć, ocijenivši kako će suradnja Kine i SAD-a dovesti do pobjedonosnog ishoda za obje strane, a da bi suočavanje donijelo zajedničke gubitke. (Hina)