Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD poziva Makedoniju da ispravi izborne nepravilnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države zatražile su od Makedonije da ponovi izbore u onim područjima gdje je tijekom nedjeljnog glasovanja zabilježeno nasilje.

"Pozvali bi vladu Makedonije da ponovi izbore u onim okruzima gdje ljudi nisu mogli slobodno glasovati zbog prijetnji nasiljem i zastrašivanja, kao i da procesuira odgovorne za nasilje", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

Pročitajte i ovo Osumnjičeni za ubojstvo Vanje Horor u Makedoniji Ovo su osumnjičeni za ubojstvo djevojčice Vanje! Ministar: "Otmicu je organizirao Vanjin otac" - Zbog jednog detalja odmah je priveden Vanja Gjorčevska nema je od ponedjeljka Ovo je Vanja (14), nestala je na putu do škole, traže je cijela regija i Interpol: "Zaista mislim da je oteta!"

Makedonske vlasti najavile su da će glasovanje biti ponovljeno na 22 biračka mjesta koja su u nedjelju morala biti zatvorena zbog nasilja.

Glasnogovornik McCormack kazao je da će SAD pričekati s ocjenom rezultata nedjeljnih izbora, na kojima je pobjeda očito pripala konzervativnoj stranci VMRO-DPMNE, sve dok ne budu poznati konačni rezultati.

"Jasno je da je bilo nekih vrlo ozbiljnih problema", rekao je McCormack.

On je istaknuo da će Makedonija moći nastaviti s naporima za priključenje NATO-u, nakon što ispravi probleme s izborima i riješi spor s Grčkom oko svog imena.

Glasnogovornik deska za jugoistočnu Europu u State Departmentu, Chase Beamer, izjavio je da su Sjedinjene Države duboko uznemirene zbog zbog nasilja i nepravilnosti na izborima u Makedoniji.

U izjavi za makedonski servis Glasa Amerike (VOA), on je pozvao makedonske vlasti da spriječe takve incidente, izvedu odgovorne pred sud i osiguraju da se izbori odvijaju u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene