Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iracionalno izvješće

'SAD opet želi podići hladnoratovsku histeriju oko nuklearnih napada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Administracija Baracka Obame pokušava iznaći način na koji bi objavila mogućnost nuklearnog napada, pokazalo je nedavno izvješće.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Administracija Baracka Obame pokušava iznaći način na koji bi objavila mogućnost nuklearnog napada, pokazalo je nedavno izvješće.

>> Sj. Koreja mogla bi iduće godine izvesti treći nuklearni pokus

SAD su objavile izvješće na 130 stranica, nazvano 'Planning Guidance for Response to a Nuclear Detonation', u kojem se daju savjeti što učiniti ukoliko bi nuklearna bomba detonirala na teritoriju SAD-a. Jezik kojim je pisano izvješće, kao i stil, podsjeća na hladnoratovski žargon iz 50-ih godina prošlog stoljeća, kad su SAD bile na visokom stupnju uzbune od mogućeg nuklearnog napada.

Amerikanci tako, osima na dugove, moraju brinuti i kako postupati ukoliko se teroristički napad dogodi u njihovoj blizini, odnosno, dobili su još jedan strah i brigu u nizu postojećih, piše Russia Today. Izvješće je komentirao i profesor religijskih studija Ira Chernus sa Sveučilišta Colorado u Boulderu, istaknuvši kako ga ono neodoljivo podsjeća na hladnoratovsku literaturu.

Krajnje iracionalno

'Uvelike me podsjetilo na literaturu koja se pisala u doba Hladno rata, a posebice tijekom Eisenhowerove ere, koju sam vrlo pomno proučavao. I tada se, kao i sada, sve to činilo iracionalnim, vrlo kafkijanskim i s pristupom poput onog u 'Alisi u zemlji Čudesa'. Oni to pokušavaju dočarati kao razumno, ali kad malo bolje obratite pažnju, ništa od toga zapravo nema smisla', rekao je Chernus.

Nevjerojatna je spomen na osobe koje imaju najviše šanse za preživjeti nuklearni napad, a prema tom izvješću, najviše šanse za preživljavanje imaju bogati bijelci. 'U izvješću se na moment tvrdi kako bi bogati bijelci najvjerojatnije izbjegli psihološke posljedice napada, no ne navodi se izvor te informacije. Nadalje se navodi elaborirani plan kako bi spasitelji trebali ući u zonu umjerenog uništenja, koja se nalazi od kilometra do kilometra i pol od točke udara. Tad se u izvješću vrlo jasno navodi kako u to područje zapravo nitko ne može fizički ući pa sve prethodno rečeno, zapravo pada u vodu', upozorio je Chernus.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene