Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zveckanje oružjem

Sj. Koreja mogla bi iduće godine izvesti treći nuklearni pokus

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja mogla bi iduće godine izvesti treći nuklearni pokus kako bi osnažila poziciju budućeg vođe Kim Jong-una, navodi se u izvješću instituta južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom u petak.

Izvješće je objavljeno nakon što je Pjongjang zaprijetio 'svetim ratom' jer je Južna Koreja obećala da će biti 'nemilosrdna' bude li ponovno napadnuta te pošto je održala veliku vojnu vježbu u blizini granice sa sjevernim susjedom. Sjeverna Koreja izvela je nuklearne pokuse 2006. i 2009. Južnokorejski mediji objavili su ovaj mjesec da Sjeverna Koreja gradi tunel za nuklearni pokus.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ban Ki-Moon jako zabrinut Nuklearni pokus izazvao potres Slika nije dostupna Poduzimaju mjere 'samoobrane' Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim pokusom

'Postoji mogućnost da Sjeverna Koreja izvede treći nuklearni pokus kako bi poboljšala svoju sposobnost za proizvodnju nuklearnog oružja, kako bi održala vojnu napetost visokom te promaknula status Kim Jong-una kao idućeg vođe', kaže se u izvješću. Kim Jong-un najmlađi je sin Kim Jong-ila.

'Napetosti između dviju Koreja ostat će velike s velikim izgledima za nove sjevernokorejske napade na Južnu Koreju', navodi se u izvješću Instituta za vanjske poslove i nacionalnu sigurnost južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene