Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prve fotografije američke kongresnice Gabrielle Giffords, koja je prije pet mjeseci ustrijeljena u glavu u masovnoj pucnjavi u Tucsonu, u Arizoni, objavljene su danas na njezinoj Facebook stranici.


Obje fotografije prikazuju kongresnicu na otvorenom. Na jednoj je sama i smiješi se u objektiv, s kratkom kosom i blago depigmentiranom kožom na jednoj strani čela, ali bez ikakavih uočljivih ožiljaka. Na drugoj snimci, Giffords sjedi u društvu jedne starije žene, prenose američki mediji.

Giffords bi uskoro trebala napustiti rehabilitacijski centar u Houstonu u koji je prebačena dva tjedna nakon pucnjave 8. siječnja, u kojoj je šest osoba ubijeno, a 13 ih je ranjeno, uključujući i nju.

Naoružani napadač 22-godišnji Jared Lee Loughner, koji je s automatskim pištoljem Glock napravio pokolj na susretu kongresnice Giffords s njezinim biračima u Tusconu, proglašen je neuračunjivim i nesposobnim za suđenje, te smješten u psihijatrijsku ustanovu u državi Missouri.

Od toga incidenta američka je javnost samo jednom imala priliku vidjeti Giffords, na nejasnoj video snimci njezina ulaska u zrakoplov za Floridu, gdje je gledala polijetanje u svemir raketoplana NASA-e čiji je zapovjednik bio njezin suprug, astronaut Mark Kelly. Od ranjavanja Giffords je ostvarila izvanredan napredak, naučila ponovo hodati i govoriti, iako ima teškoća s povezivanjem rečenica.

U intervjuu za list Arizona Republic objavljen u četvrtak, njezina šefica osoblja Pia Carusone rekla je da se Giffords zbog ograničene sposobnosti govora u komunikaciji prvenstveno oslanja na izraze lica i geste rukama. (Hina)

Vezani članci Američka policija, ilustracija Još jedna masovna pucnjava u SAD-u: Trojica napadača ubila dvoje i ranila najmanje 20 ljudi Šesterostruko ubojstvo na Kajzerici (Foto: PIXSELL) - 9 ''Čuo se jauk žene'' – Stravičan zločin u Novom Zagrebu: Ubio šest osoba, među njima i dijete (10). Preživjela samo beba