Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustrijeljena u masovnoj pucnjavi u Tucsonu

SAD: Objavljene prve fotografije kongresnice Giffords

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prve fotografije američke kongresnice Gabrielle Giffords, koja je prije pet mjeseci ustrijeljena u glavu u masovnoj pucnjavi u Tucsonu, u Arizoni, objavljene su danas na njezinoj Facebook stranici.

Obje fotografije prikazuju kongresnicu na otvorenom. Na jednoj je sama i smiješi se u objektiv, s kratkom kosom i blago depigmentiranom kožom na jednoj strani čela, ali bez ikakavih uočljivih ožiljaka. Na drugoj snimci, Giffords sjedi u društvu jedne starije žene, prenose američki mediji.

Giffords bi uskoro trebala napustiti rehabilitacijski centar u Houstonu u koji je prebačena dva tjedna nakon pucnjave 8. siječnja, u kojoj je šest osoba ubijeno, a 13 ih je ranjeno, uključujući i nju.

Naoružani napadač 22-godišnji Jared Lee Loughner, koji je s automatskim pištoljem Glock napravio pokolj na susretu kongresnice Giffords s njezinim biračima u Tusconu, proglašen je neuračunjivim i nesposobnim za suđenje, te smješten u psihijatrijsku ustanovu u državi Missouri.

Od toga incidenta američka je javnost samo jednom imala priliku vidjeti Giffords, na nejasnoj video snimci njezina ulaska u zrakoplov za Floridu, gdje je gledala polijetanje u svemir raketoplana NASA-e čiji je zapovjednik bio njezin suprug, astronaut Mark Kelly. Od ranjavanja Giffords je ostvarila izvanredan napredak, naučila ponovo hodati i govoriti, iako ima teškoća s povezivanjem rečenica.

U intervjuu za list Arizona Republic objavljen u četvrtak, njezina šefica osoblja Pia Carusone rekla je da se Giffords zbog ograničene sposobnosti govora u komunikaciji prvenstveno oslanja na izraze lica i geste rukama. (Hina)

Pročitajte i ovo Fotografija napadača Ispričali se "Za vas je on čudovište, za mene je bio vrlo bolestan dječak": Roditelji napadača koji je ubio šestero ljudi otkrili zašto je birao žene za žrtve Policija je okružila trgovački centar u Sydneyju - 4 Napadač upucan FOTO/VIDEO Preminula mama koju je manijak u šoping-centru izbo zajedno s bebom

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene