Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetnja SAD-u?

SAD ne strahuju od kineskog 'ubojice nosača zrakoplova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi protubrodski projektil nazvan 'ubojicom nosača zrakoplova', koji je postao simbol rastuće vojne moći Kine, neće prisiliti Ratnu mornaricu SAD-a da promijeni način svog djelovanja na Pacifiku.

Izjavio je to zapovjednik američke 7. flote admiral Scott van Buskirk. Vojni analitičari su ocijenili da novi kineski projektil Dong Feng 21D može poremetiti ravnotežu snaga u Aziji, gdje borbene skupine američkih nosača aviona vladaju morima od Drugog svjetskog rata. Admiral Van Buskirk kazao je da ratna mornarica ne vidi da to oružje stvara neku nepremostivu ranjivost za američke nosače, koji su okosnica flote.

Pročitajte i ovo Intervencija policije tijekom pucnjave u Pragu Masakr u Pragu VIDEO Policija objavila dramatične snimke, Češka oplakuje žrtve: "To je strašno, ne mogu ni govoriti" Policija u Pragu Masakr u Češkoj Očajni studenti od ubojice se skrivali na krovu: "Uvijek smo mislili da je to stvar koja nas se ne tiče"

>> Kina bolja od Japana: Druga ekonomska sila svijeta

Rusi odustali od sličnog projekta

Projektil DF 21D je jedinstven po tome što se vjeruje da može s velikom preciznošću pogoditi snažno branjenu pokretnu metu, poput nosača USS George Washington. Taj cilj je toliko složen da je nekadašnji Sovjetski savez odustao od sličnog projekta. Projektil, čiji je domet 1500 km, probio bi obranu jer njegova brzina lansiranja ne ostavlja dovoljno vremena nosačima i drugim velikim brodovima da primjene protumjere. To bi moglo ozbiljno oslabiti sposobnost SAD-a da intervenira u mogućem sukobu oko Stručnjaci smatraju da je projektil DF 21D ključna komponenta kineske strategije uskraćivanja pristupa američkim brodovima i zrakoplovima u vode ispred njezinih obala Tajvana ili Sjeverne Koreje, i uskratilo bi američkim brodovima siguran prilaz međunarodnim vodama duž obale Kine, duge 18,000 kilometara.

Van Buskirk, čija 7. flota operira u Pacifiku i Indijskom oceanu sa 60 do 70 brodova i 40.000 mornara i marinaca pod svojim zapovjedništvom, kazao je da sposobnosti kineskog projektila još nisu dokazane, ali je priznao da izazivaju posebnu zabrinutost. 'Svaka nova sposobnost je nešto što nastojimo pratiti. Ako ovo nije nešto što 'mijenja igru' bit će nešto drugo', rekao je.

Stručnjaci smatraju da je projektil DF 21D ključna komponenta kineske strategije uskraćivanja pristupa američkim brodovima i zrakoplovima u vode ispred njezinih obala. Ta strategija uključuje preklapajuće slojeve protuzračne obrane, mornaričke sustave kao što su podmornice, napredne sustave balističkih projektila, a sve povezano s mrežom satelita. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene