Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Do početka Generalne skupštine UN-a Amerikanci planiraju natjerati bar još 40 zemalja da priznaju Kosovo i tako spriječe Srbiju da osigura većinu za novu rezoluciju o Kosmetu, ali Beograd im sprema kontru, piše srbijanski Press.


Zasjedanje Generalne skupštine je planirano za 15. rujna, a do tada bi Kosovo trebalo priznati najmanje 110 zemalja. Do sada ga je priznalo 69 zemalja. Srbija pak namjerava zatražiti usvajanje nove rezolucije za obnavljanje pregovora o statusu te države ili, kako piše Press, njihove pokrajine.

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić poručio da Srbiji prijete teške posljedice ako ne prihvati plan za Kosovo Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: „Beograd neće pristati na ultimatume Kosova, neće biti lako onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve“

'Prvi okršaj Srbije i SAD-a trebao bi se dogoditi krajem srpnja u Ugandi, na summitu Afričke unije. Kako velik broj zemalja Afrike nije priznao Kosovo, očekuje se da će upravo na tom summitu SAD pokušati natjerati članice Afričke unije da ga priznaju. Za Kosovo će tamo lobirati i Francuska', rekao je sugovornik Pressa iz diplomatskih krugova.

'Amerikanci spremaju čak 45 do 50 država da priznaju Kosovo. Time bi SAD i Kosovo imali između 110 i 120 glasova u UN-u. Što je dovoljno da proguraju rezoluciju za legalnost Kosova, a možda i za stolicu u UN-u. S druge strane, tu je inicijativa EU-a i Srbije za pisanje nove rezolucije, jer Europskoj uniji ne odgovara konflikt sa Srbijom', uvjeren je Dušan Janjić, koordinator Foruma za etničke odnose.

Međunarodni sud pravde u četvrtak popodne će u Hagu priopćiti mišljenje da li je samoproglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom. Srpski političari očekuju da će mišljenje biti pozitivno za Srbiju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju