Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Izlazne ankete brinu TV mreže uoči predsjedničkih izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tendencija Baracka Obame, demokratskog kandidata za predsjednika SAD-a, da u predizborima bolje prolazi u izlaznim anketama nego u glasačkim kutijama, povod je za nervozu nekih od vodećih američkih medijskih organizacija uoči predsjedničkih izbora 4. studenoga.

Američke TV mreže žele izbjeći da njihovo praćenje predsjedničkih izbora postane problem već treći puta zaredom. Godine 2004. 'pool' TV mreža ABC, CBS, NBC, CNN, Fox News i agencije Associated Press, proglasio je Johna Kerrya pobjednikom nad Georgeom Bushom s 51 prema 48 posto glasova, dok je prebrojavanje glasova donijelo obrnuti rezultat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko su suparnici u izboru za predsjednika najmoćnije zemlje na svijetu? Slika nije dostupna Obama prekinuo kampanju kako bi posjetio baku

Slično se dogodilo i godine 2000., kada je pobjedu na Floridi 'pool' pripisao Georgeu Bushu, da bi nakon ponovnog prebrojavanja glasova i sporova, na kraju o pobjedniku odlučivao američki Vrhovni sud.

Politički stručnjaci se nadaju da će im iskustvo stečeno u predizborima ovoga puta pomoći da izborna noć 4. studenoga prođe glatko, navodi agencija AP. 

>> Obama opet ispred McCaina

>> Obama ponovo u vodstvu pred McCainom

Izlazne ankete rade se u odabranim jedinicama, uz nadu da će prikupljene informacije o tome zašto ljudi glasaju na određeni način, pomoći da se predvidi pobjednik ili poraženi. Kombinacija prebrojanih glasova i izlaznih anketa općenito se koristi za "proglašenje" da je određenu saveznu državu osvojio jedan ili drugi kandidat.

Tijekom demokratskih predizbora izlazne ankete često su broj glasova za Obamu znale precijeniti i do tri posto.

"Zabrinuti smo zbog toga, no svjesni smo da je to pod upitnikom i radimo sve kako bi sve u ispitivanjima bilo ispravno", rekao je analitičar NBC-a Chuck Todd.

Visoko obrazovani i mladi birači vjerojatno će radije pristati na ispitivanja po izlasku s birališta, a obje te skupne favoriziraju Obamu, kažu stručnjaci.

Birači ispunjeni entuzijazmom također će radije pristupiti ispitivačima ili ih neće izbjegavati.

To se potvrdilo za Obamu tijekom predizbora, kao i za republikanca Pata Buchanana na predizborima 1992. u New Hampshireu, kazala je Kathleen Frankovic, direktorica istraživanja CBS-a.

Za utrku Obama-McCain, postoji zabrinutost hoće li neki birači reći da su glasali za Obamu, a ustvari, zbog rasnih razloga, to nisu učinili.

Frankovic je kazala kako su to bili stvarni problemi za ispitivače godinama prije, dok su novije studije pokazale da su oni praktično nestali. Lažno izvještavanje bilo je izraženije kada su birači intervjuirani od ispitivača, no sadašnje izlazne ankete rade se s pisanim upitnicima koje birači ispunjaju u privatnosti.

Chuck Todd je kazao kako je lažno izvještavanje u sezoni predizbora zabilježeno u saveznim državama na sjeveroistoku SAD-a.

Međutim, predsjednički izbori s crncem na prvom mjestu listića za Sjedinjene Države su nepoznat teritorij.

Općenito, republikanci su manji entuzijasti od demokrata kada je riječ o sudjelovanju u izlaznim anketama. Nije poznato hoće li negativno raspoloženje prema medijima, koje širi McCainova kampanja, učiniti da njegovi pristaše budu još manje spremni pomoći kod ispitivanja.

Također, poznato je da stariji biraču zaziru od mlađih ispitivača, posebno ako oni stoje u blizini prosvjednika na prilazima biralištu.

Kathleen Carroll, izvršna urednica Associated Pressa, kaže kako je svjesna problema, ali nije zabrinuta kako će se agencija raditi u izbornoj noći. U saveznim državama gdje je izborna utrka neizvjesna, AP se oslanja na prebrojavanje glasova da bi proglasio pobjednika, kazala je.

"AP nije nikada istrčao i proglasio pobjednika neizvjesne utrke samo na račun izlaznih anketa", dodala je Carroll.

Chuck Todd je ukazao i na neke uspjehe izlaznih anketa u predizborima, primjerice predviđanja pobjede Hillary Clinton u New Hampshireu, gdje su ispitivanja prije glasovanja favorizirala Obamu. No, izlazne ankete su samo dio procesa a ne cijeli proces, a onaj tko se oslanja samo na njih je budala, zaključio je Todd.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene