Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnje izvješće

SAD: Iran, Sirija, Sudan i Kuba pokrovitelji terorizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države zadržale su Iran, Siriju, Sudan i Kubu na popisu država pokrovitelja terorizma u novom izvješću State Departmenta o terorizmu, objavljenom u Washingtonu.

'Iran je ostao najaktivniji pokrovitelj terorizma u 2010. godini', osiguravajući 'financijsku, materijalnu i logističku potporu' militantnim skupinama na Bliskom istoku i u središnjoj Aziji, ističe u godišnjem izvješću State Department.

Navodi se da Iran podupire palestinske skupine Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, te libanonski Hezbollah, talibane u Afganistanu i šijitske militantne skupine u Iraku.

State Department ocjenjuje kako je potpora Teherana takvim skupinama 'imala izravan utjecaj na međunarodne napore na promicanju mira, prijetila ekonomskoj stabilnosti u Perzijskom zaljevu, te potkopala rast demokracije'. SAD je prvi puta proglasio Iran pokroviteljem terorizma 1984.

Saveznica Irana, Sirija, također je zadržana na popisu zbog potpore istim palestinskim militantnim skupinama i libanonskom Hezbollahu. Damask je od 1974. na američkom popisu pokrovitelja terorizma.

State Department također ističe da irački suniti povezani sa strankom Baath, pokojnog diktatora Sadama Huseina, imaju utočište u sirijskom glavnom gradu iz kojeg pozivaju na nasilje nad iračkom vladom, iračkim civilima te nad američkim i koalicijskim snagama u Iraku, navodi se u izvješću.

Sudan je ostao na crnoj listi, iako je State Department potvrdio da je Kartum tijekom 2010. ulagao napore protiv Al Kaide kao 'kooperativni partner u globalnoj borbi protiv terorizma'.

Međutim, ekstremisti nadahnuti Al Kaidom i drugi ostaju u Sudanu 'zbog praznina u znanju i sposobnosti sudanske vlade da ih prepozna i uhiti' te da zaustavi krijumčarenje robe preko svog teritorija.

Kuba, koja je na popisu država pokrovitelja terorizma od 1982., ponovno se našla na popisu.

State Department navodi kako 'nije bilo dokaza' da je Havana 'prekinula veze s elementima iz Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC)', unatoč javnom stavu protiv terorizma i njegova financiranja. Također se ukazuje na izvještaje da sadašnji i bivši pripadnici baskijske separatističke skupine ETA žive na Kubi.

Sjeverna Koreja nije na popisu pokrovitelja terorizma od 2008. godine, uz ocjenu ponovljenu i u ovogodišnjem izvješću, kako nije poznato da je sponzorirala neki teroristički akt još od bombaškog napada na zrakoplov Korean Airlinesa 1987.

Američki zakoni traže od državnog tajnika da jednom godišnje podnese Kongresu potpuno izvješće o zemljama i skupinama za koje smatra da su upletene u terorizam. (Hina)

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene