SAD i Kanada službeno su potvrdile da su postigle dogovor o \
SAD i Kanada službeno su potvrdile da su postigle dogovor o \"novom, moderniziranom trgovinskom sporazumu\" (Foto: AFP) Foto: Afp

Sjedinjene Države i Kanada službeno su u nedjelju navečer potvrdile da su postigle dogovor o "novom, moderniziranom trgovinskom sporazumu", koji bi trebao zamijeniti sporazum NAFTA iz 1994. godine.


U zajedničkom priopćenju dvije zemlje su objavile da će novi trgovinski pakt biti nazvan USMCA (Sporazum Sjedinjene Države-Meksiko-Kanada). Sporazum je postignut u posljednji trenutak prije isteka krajnjeg roka u ponoć po lokalnom vremenu, prenosi Reuters.

Vezani članci Rafinerija nafte Rijeka dobila novo postrojenje Rafinerija nafte Rijeka dobila novo postrojenje vrijedno 550 milijuna kuna Nikola Grmoja Grmoja: "Hrvatska nafta završava u Mađarskoj zahvaljujući potpisu Ćorića, a on se izvlači na jeftinu foru"

"USMCA će našim radnicima, farmerima i tvrtkama osigurati moderan sporazum koji će rezultirati slobodnijim tržištem, poštenijom trgovinom i snažnijim gospodarskim rastom u našoj regiji", navodi se u zajedničkom američko-kanadskom priopćenju. "On će ojačati srednju klasu i stvoriti dobro plaćene poslove i nove prilike za gotovo pola milijarde ljudi koji Sjevernu Ameriku zovu svojim domom", dodaje se.

Američki predsjednik Donald Trump zauzeo se za promjene NAFTA-e jer je smatrao da se SAD nepošteno tretira. Razgovori su pokrenuti prije više od godinu dana, a posljednjih su mjeseci više puta bili u zastoju,

SAD i Meksiko već su postigli dogovor u kolovozu. Dvije strane su objavile da će njihov bilateralni sporazum stupiti na snagu ako se do krajnjeg roka 1. listopada ne postigne sporazum s Kanadom. (Hina)