Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog gradnje zida

SAD: Djelomična blokada vlade postala je najdulja u povijesti

Najdulja blokada u povijesti SAD-a (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Najdulja blokada u povijesti SAD-a (Foto: Dnevnik.hr) - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Najdulja blokada u povijesti SAD-a (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Najdulja blokada u povijesti SAD-a (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Najdulja blokada u povijesti SAD-a (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Najdulja blokada u povijesti SAD-a (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Najdulja blokada u povijesti SAD-a (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Najdulja blokada u povijesti SAD-a (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Najdulja blokada u povijesti SAD-a (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Najdulja blokada u povijesti SAD-a (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Najdulja blokada u povijesti SAD-a (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Problemi i u Americi. Djelomična blokada vlade postala je najdulja u povijesti. Zbog spora predsjednika Donalda Trumpa i demokrata oko gradnje zida na granici s Meksikom, 800 tisuća javnih službenika nije dobilo plaću i sve su ogorčeniji.

Bez novca je 15 ministarstava i brojne agencije. Agenti FBI-a, kao i njihovi kolege iz tajne službe čiji je posao zaštita predsjednika ne dobivaju plaću. U istoj su situaciji i zaduženi za sigurnost u zračnim lukama, kontrolori leta. Zatvoreni su muzeji i parkovi, zaposlenima u NASA-i je rečeno da ne dolaze na posao, kao i onima u poreznoj upravi. Na prisilnom godišnjem ili bez plaće rade stotine tisuća, a posljedice osjećaju milijuni.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

"Morat ćemo dignuti kredite, koristiti kreditne kartice. A upravo u toj situaciji ne želimo biti. Mi smo radnička obitelj. Zarađujemo svoju plaću, plaćamo svoje račune, brinemo se o svojoj djeci. To je sve što želimo", objašnjava Cher Muzyk, Virginia.

Za situaciju u kojoj se našla njezina obitelj čiji je suprug u državnom tužiteljstvu, Cher krivi samo predsjednika: "Želim da zna kako kriza nije na granici, kriza je u našem dvorištu. Amerikanci koji rade, trebaju novac koji su zaradili. Riješimo to, nađimo način."

Trump želi više od pet i pol milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom, demokrati koji drže Zastupnički dom na to ne pristaju. Predsjednik je prijetio proglašenjem nacionalnog izvanrednog stanja, ali za sada to neće učiniti.

"Radije to ne bih učinio jer je to nešto što bi Kongres lako trebao učiniti. Ovo je nešto što demokrati trebaju učiniti i ne želim im dati da se lagano izvuku iz nečega što je tako lako. Ne samo jednostavno, već lako za osigurati, znate da nam je zemlja pod opsadom", rekao je Trump.

Uvođenje izvanrednog nacionalnog stanja ne znači vojsku na ulicama ni išta slično, ali znači zaobilaženje Kongresa kako bi došao do novca. Međutim, demokrati bi ga u slučaju takve odluke mogli tužiti. A problema ionako već ima. Posljednji od njih je istraga FBI. Prema New York Timeru 2017. pokrenuta je istraga je li predsjednik prijetnja za nacionalnu sigurnost i je li pod ruskim utjecajem. U Bijeloj kući sve nazivaju apsurdnim, a ne zna se je li Trump još pod istragom.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene