Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD će protjerati veleposlanika Venezuele

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države planiraju protjerati veleposlanika Venezuele u Washingtonu kako bi recipročnom mjerom uzvratile na protjerivanje američkog veleposlanika iz Caracasa, izvijestio je u petak Fox News, pozivajući se na izjave dužnosnika administracije.

SAD će također nametnuti sankcije suradnicima venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza zbog protjerivanja američkog veleposlanika, navodi Fox News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Naoružani marinci umjesto liječnika Chavez optužio SAD za okupaciju Haitija Slika nije dostupna Obama ostavio dobar dojam Chavez oduševljen Obamom, imenovao veleposlanika u SAD-u

Chavez je u četvrtak navečer u govoru u Caracasu, gledajući na sat, poručio američkom veleposlaniku Patricku Duddyu da u roku od 72 sata napusti zemlju.

Glasnogovornik američkog veleposlanstva u Caracasu je priopćio da znaju za Chavezov govor, ali nisu dobili nikakvu službenu obavijest. Veleposlanik Duddy, po njegovim je riječima, ovoga tjedna na putu u SAD-u.

Chavez je prvo protjerivanje američkog veleposlanika SAD-a iz svoje zemlje opravdao solidarnošću s Bolivijom, optuživši SAD da potiču prosvjede protiv vlade njegova ljevičarskog saveznika, predsjednika Eva Moralesa.

Bolivija je sredinom ovoga tjedna također protjerala veleposlanika SAD-a, na što je Washington uzvratio istom mjerom.

Chavez je optužio SAD da i u Venezueli nastoji učiniti isto što i u Boliviji, i njega svrgnuti s vlasti. Od Ministarstva vanjskih poslova zatražio je da povuče veleposlanika Bernarda Alvareza iz Washingtona.

Najavio je da diplomatske odnose s SAD-om neće vratiti na razinu veleposlanika sve dok predsjednik George W. Bush ne napusti Bijelu kuću u siječnju iduće godine.

"Toga je bilo dosta...od vas Jenkija!", rekao je Chavez i poručio da će novi američki veleposlanik biti dobrodošao u Caracas "kada Vlada SAD-a bude poštovala narode Latinske Amerike".

Unatoč Chavezovoj uobičajeno oštroj retorici protiv SAD-a i snižavanju razine diplomatskih odnosa, isporuke venezuelanske nafte za američko tržište nastavljaju se normalno.

Venezuela, koja ima jedno od najvećih ležišta nafte u svijetu izvan Bliskog istoka, četvrti je najveći opskrbljivač naftom američkog tržišta, a SAD je za Venezuelu najveći uvoznik nafte.

Chavez je znao prijetiti da će zaustaviti isporuke nafte SAD-u, ali to nikada nije učinio, jer bi time naštetio gospodarstvu zemlje. Američke rafinerije u Meksičkom zaljevu raspolažu tehnologijom za preradu venezuelanske teške nafte koja je zbog zahtjevne i skuplje prerade manje tražena na svjetskom tržištu.

Diplomatska kriza između Washingtona i Caracasa odrazila se na povećanje prinosa na obveznicama venezuelanske Vlade, za 42 boda na 765 bodova, što im umanjuje vrijednost te ih čini manje privlačnim ulagačima zbog većeg rizika.

Analitičar Lehman Brtohersa Gianfranco Betrozzi, ocijenio je da je reakcija tržišta pretjerana, jer diplomatske mjere nisu slijedile mjere vezane uz naftu.

"Protjerivanje je stvarno samo do sljedeće administracije, izbori su za 53 dana, a u međuvremenu nafta i dalje teče, iako se čini da su tržišta uznemirena zbog opasnosti od eskalacije", ocijenio je.

Nekoliko sati prije objave protjerivanja veleposlanika Duddyja, Chavez je objavio da je uhićena skupina urotnika koja je planirala njegovo svrgavanje. Optužio je skupinu aktivnih i umirovljenih vojnih časnika da ga je željela ubiti ili svrgnuti uz pomoć SAD-a.

Chavezove opetovane optužbe Washingtona za podršku pokušajima njegovog svrgavanja s vlasti, američki su dužnosnici uvijek opovrgavali.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene